Thursday, March 17, 2011

Kuldnokkade ballet


Hää sõber saatis lingi efektsele videole
ja küsis: ”Toomas, miks linnud teevad nii..”

Saatsin küsimuse tarkadele linnumeestele edasi ja loodusemees Arne Ader vastas:

Umbes sajandik vastusest kuldnokapilvede imele vahest siin:

Võib-olla ei viitsi te lingil klõpsata, seepärast panen olulisema tüki sest loost otse siia:

See, mis inimesi kuldnokkade lennu juures võlub, on eelkõige mitme tuhande linnu harmooniline koostöö. Mingil imelisel viisil suudavad kuldnokad suurtel kiirustel sooritada keerulisi pöördeid nii, et keegi omavahel kokku ei põrka.
Kõik kuldnokaparvedega seonduv on juba aastaid huvitanud ka lindude käitumise uurijaid, kes oskavad mõnesid üksikasju veidi täpsemalt kirjeldada.
Teatakse seda, et kuldnokaparves jälgib iga lind tema ümbruses lendavat seitset naabrit, kelle suhtes ei lasta vahemaad kahaneda rohkem kui lindude endi tiivasiruulatus.
Kuldnokaparv on seest hõredam, pinnal aga tihedam. Samas puuduvad parves lendavatel lindudel kindlad positsioonid: parve pinnal ja sees lendavad kuldnokad vahetavad pidevalt kohti. Arvatakse, et välkkiired positsioonivahetused on kaval nipp röövlindude vastu, kes suudavad saagi tabamisel olla edukad vaid siis, kui nende tähelepanu on keskendunud ühele kindlale linnule.
Inimesed, kel on olnud õnne jälgida suurte kuldnokapilvede lendu, on sageli oma elamusi kirjeldanud kui üht eluslooduse imet. Tuhandete kuldnokkade harmoonilise liikumise taga on ikka ja jälle aimatud mingit kõrgemal seisvat teadvust, millega on kuldnokkadel millegipärast parem side kui inimesel.

No comments:

Post a Comment