Saturday, July 7, 2012

Igale oma šokolaadipäev


Hommikune raadiokuulamine on, nagu ta on: toimetad muid asju ja siis hakkab miski kogemata kõrva. Täna sattusin kuulma, kuidas Tiina Vilu teatas Vikerraadio hommikukavas, et täna on šokolaadipäev. Ei pannud tähele, kas ülemaailmne või rahvusvaheline või misiganes. Ütles ka allika, kust see sõnum pärit; mulle tundus, et ERR teadusportaal. Aga sealt ma paraku mingit vihjet leida ei oska.


Ainus eestikeelne allikas, mille välja viitsisin guugeldada, on www.laima.ee, mis kinnitab:
”Ülemaailmset Šokolaadi Päeva tähistatakse 11. juulil. Esmalt tähistati seda 1995. aastal Prantsusmaal ja hiljuti sai sellest rahvusvaheline püha. Šokolaadi päev populariseerib kõige paremaid erinevaid šokolaadi omadusi, kuna šokolaad ei oma lihtsalt ühtegi halba omadust. Näiteks, kas Sa teadsid, et šokolaad sisaldab flavonoide ja teisi väärtuslikke koostisaineid, mis tugevdavad Su südant?
Kui me räägime südamest, siis sõnavad eksperdid, et šokolaad on kõige usaldusväärsem vahend võitmaks endale armastatu süda. Erinevate riikide allikad tunnustavad, et šokolaad on kõige populaarsem Valentinipäeva kingitus; lisaks pakub šokolaad taevalikku naudingut.
Lätis on veel üks seos šokolaadi ja armastajate vahel - juba 86 aastat on olnud Laima kell kõige kuulsam kohtumiskoht.”


Hakkan seepeale otsima ingliskeelseid allikaid.
”When : Always July 7th”!
http://www.squidoo.com/chocolateday pakub kolm võimalust:
”Well there are actually quite a few days that let you celebrate chocolate. There is Chocolate Day on July 7th and National Chocolate Day on October 28th. There is also World Chocolate Day on September 4th. So you have a least three wonderful days to indulge. Take your time. Eat slowly and as much as you like. Just blame it on the day!!!”


“American Chocolate Week--March 14-20
National Chocolate Day--October 28
National Chocolate Day--December 28
National Chocolate Day--December 29
National Milk Chocolate Day--July 28
National Bittersweet Chocolate with Almonds Day--November 7
National Chocolate Mint Day--February 19
National Chocolate Chip Day--May 15
National Chocolate Eclair Day--June 22
National Chocolate Covered Anything Day--December 16
National Chocolate Covered Raisins Day--March 24
National Chocolate Custard Month--May 1-31
National Chocolate Pudding Day--June 26
National Chocolate Ice Cream Day--June 7
National Chocolate Milkshake Day--September 12”.


Selle peale arvan, et aitab küll … Minule isiklikult sobiks šokolaadipäevaks mistahes päev: ikka tumeda šokolaadiga rikastatuna. Kui vaid kehakaal nii suur ei oleks...
Pildid siin teksti vahel on võib-olla tuttavad. Need on tehtud veebruaris Sitsiilia linna Modica šokolaadimeistri Giuseppe „Peppe“ Rizza töötoas. Peppe kõrval viimasel fotol on meie suurepärane giid Ulve Kärpuk.

1 comment:

  1. Siiski-siiski: leidsin teate üles ka teadus.err.ee sündmuste rubriigist, parema serva rippmenüüst ("Täna teadusloos"). TJ

    ReplyDelete