Saturday, August 24, 2013

Armiline, aga imeilus Lääne-Balkan 11. Siin nad tapsidki meie armsa Franz Ferdinandi



Jutt jäi pooleli 9. augustil Sarajevo neljatärnihotelli Bristol ees, kuhu jõuame veidi enne kella 19. Just siia jääme öömajale, aga muidugi mitte veel kohe.

Saan toa 610; maja on üpris keerulist tehnikat täis. Nii tuleb veidi pead murda lifti tellimisega (pead valima korruse numbri ja siis näed tabloolt, milline lift sulle tuleb), samuti olen pärast mõnda aega nõutu telerit käivitades. Aga tuba on avar ja kena ning temperatuuri saab mõistlikuks seada.

Enne öeldi, et ärge pikalt tuppa jääge: tulge alla, läheme õhtusele linnatuurile. Kogunemine võtab siiski aega, nii et saan veelkord seirata eelmises postituses juba mainitud vastasmaja. Näeb üsna kurb välja, aga on asustatud. Ott rääkis linnasõidul, et erinevalt näiteks Mostarist Sarajevos Bosnia sõja ajal otseselt tänavalahinguid polnud, küll oli ta pidevalt kõikvõimalike relvade tule all. Linn asub Dinaari Alpidest ümbritsetud lohus, nii et soodsaid tulepositsioone polnud piirajail raske leida.


 Sõitu läheme 19.25 paiku. Selgub, et oleme kesklinnast kolm-neli kilomeetrit eemal suure magistraaltänava ääres, mille nimi on eri lõikudes erinev, meie juures vist Zmaja od Bosne. Linnasõidul jääb silma päris uhkeid hooneid, ...


... aga ka kuuliarme täis täksitud seinu – nagu sel Püha Joosepi katoliku kirikust paremal paikneval majal (Getter Õiguse foto).









Sõidame päris linna südamesse ja tuleme bussist maha 16. sajandil rajatud, pärast 18. sajandi lõpu ränka üleujutust taastatud ning 19. sajandil laiendatud Ladina silla juures. Ladina sillaks (Latin Ćuprija, türgi keeles Frenkluk cupri) hakatud ülepääsu kutsuma seetõttu, et kõrval, jõe vasakkaldal, asus katoliku piirkond nimega Latinluk, mille asutasid Dubrovnikist pärit meistrid.
Pange tähele neljakaarelise silla „silmi“: nende siht olevat üleujutuse korral vähendada survet sillale. Praegu on nii kõrget veetaset raske ette kujutada, ...

... sest läbi Bosnia pealinna voolav, suurde Bosna jõkke suubuv vaid 38 km pikkune Miljacka on õige madalake. Üldjuhul olevatki jões vett vähe ja vool aeglane, aga mägijõgedes tuleb ette ka hulle uputusaegu.
Just madal vesi vedas 28. juunil 1914 alt ka 19-aastast Bosnia äärmuslast, üht kuuest vandenõulasest Nedeljko Čabrinovićit, kes pärast seda, kui oli heitnud pommi ertshertsog Franz Ferdinandi eskordi ühe auto alla, üritas end tappa, neelates esmalt liiga lahjaks osutunud tsüaniidikapsli ja hüpates jõkke, kus vett oli vaid 10 sentimeetri jagu. See pomm sattus vale auto alla ja ei tapnud kedagi, küll aga haavas raskelt kaht ertshertsogi kaaskondlast ja tosinat pealtvaatajat.

Muidugi ei kujunenud kõrgete külaliste pidulikuna mõeldud vastuvõtt reakojas pärast sellist „tervitust“ kuigi meeleolukaks. Kui ertshertsog otsustas sõita hoopis haiglasse haavatuid vaatama, valis autojuht kommunikatsioonihäire tõttu vale tee. Seda mõistnud, püüdis sohver olukorda päästa, ent sattus autoga manööverdama täpselt teise vandenõulase, 19-aastase Gavrilo Principi (foto: Wikimedia) ette. Princip oli selleks ajaks jõudnud otsusele, et atentaat on ebaõnnestunud, aga jõudis nüüd ometi püstoli välja võtta ning tulistada ertshertsogit ja väidetavalt tahtmatult ka tema kaasat Sophiet lausa pooleteist meetri kauguselt. Mõlemad tabatud surid. Atentaat sai teadagi formaalseks ajendiks I maailmasõja algusele.
Pärast ertshertsogi tapmist nabiti Princip kohe kinni; temagi oli püüdnud end tsüaanikapsliga ebaõnnestunult tappa. Et noormees oli toonaste seaduste järgi alaealine, mõisteti ta surmanuhtluse asemel kahekümneks aastaks vangi. Princip põdes väidetavasti juba varem tuberkuloosi. Vanglas halvenes mehe tervis sedavõrd, et 1918. aasta kevadel ta suri.
Lõiguke Vikipeediast: Franz Ferdinand oli plaaninud riiki reformida, oletatavasti muuta Horvaatia Austria ja Ungari kõrval kolmandaks riigi osaks ehk luua Austria-Ungari-Horvaatia (või Jugoslaavia) kolmikmonarhia. Seetõttu on isegi irooniline, et ta just lõunaslaavlase Gavrilo Principi käe läbi hukkus, kuid serblaste vastumeelsust võib mõista, kuna reform oleks keisririigis pingeid maandanud ja nõrgendanud lõunaslaavlaste toetust Serbia kavale luua Jugoslaavia riik.

Vahetult enne tapatööd oli Princip olnud Schilleri delikatessipoes. Nüüd võib selle maja akendelt atentaadi kohta lugeda ...

... ja pilte vaadata.

1917. aastal püstitati Franz Ferdinandi mälestuseks mõrvakohale suur mälestussammas (allikas: http://www.visitsarajevo.biz/).

Kui aasta hiljem Austria-Ungari võim linnas otsa sai, võeti sammas jälle maha ja praegu on tast alles ainult midagi pingilaadset. Vähe sellest: Ladina sild kandis terve Jugoslaavia-aja Principi nime ja nimetati taas Ladina sillaks alles pärast 1990. aastate kodusõda.
Ott räägib meile muuseumi juures põhjalikult atentaadist, ...


... siis läheme tema sabas avastama vanalinna vaatamisväärsusi.
















Pikalt me siiski kokku ei jää: kitsastel tänavatel on suure seltskonnaga keeruline liikuda. Nii saavad need, kes tahavad bussiga hotelli tagasi sõita, tunnikese aega omapäi linnas ringi vaadata.







Eri allikates on Sarajevo elanike arvu kohta erinevad andmed, aga kusagil 300–400 000 vahel neid on. Kesklinn on kirev segu eri ajastute majadest.










Kolmes küljes ronivad majad mööda mäekülgi üle, ...












... linnasüdame kohal kõrgub keskaegne Bijela Tabija, Valge kindlus.













See pikka aega remondis olnud hoone ongi endine raekoda, kus ertshertsog Franz Ferdinand viibis 1914. aastal vahetult enne surma. Tegemist on kõige suurema ja esinduslikuma Austri-Ungari perioodil Sarajevosse ehitatud hoonega. Tšehhi arhitekti Karel Paříki esialgne projekt (1891) sai minister parun Benjamin Kallaylt nii tõsise kriitika, et mees jättis asja pooleli. Projekti jätkas 1892 ja 1893 Alexander Wittek, aga haigestus ja suri. Töö viis lõpule Ćiril Iveković. Stiililt on maja historistlik, selgete mauri joontega. Ehitustöö vältas kolm aastat, 1892–1894, raekoda avati 20. aprillil 1896 ning oli linnavõimude kasutuses kuni 1949, siis anti Bosnia ja Hertsegoviina rahvusraamatukogule.
Sarajevot piiranud serblaste pommid purustasid hoone 25. augustil 1992, hävis umbes 700 käsikirja ja inkunaablit ning Bosnia sariväljaannete unikaalne kogu. Raamatukoguhoidjad ja vabatahtlikud püüdsid snaipritule all päästa, mis päästa annab; vähemalt üks inimene hukkus. Suurem osa 1,5 miljonist raamatust jäi paraku tulle.
Alates 1996. aastast on hoonet esmajoones Türgi asutuste ja fondide toel remonditud; kõik, mis võimalik, taastatakse esialgsel kujul või asendatakse koopiatega. Kokku umbes 13 miljonit eurot maksev töö peaks lõppema 2014. aastal. Raamatukogu tuleb siis majja tagasi, istungeid hakkab siin pidama linnanõukogu, samuti korraldatakse ametlikke vastuvõtte, näitusi, kontserte.

Kella 20.10 paiku ehmatab mind kõva pauk, õhku lendab põgus ilutulestik ja minarettidel sütivad tuled. Õige muidugi: on ju ramadaan. Päike on parajasti loojunud ja muslimid võivad nüüd rutata sööma, jooma ja sugu tegema.
Sarajevo, mis on igas mõttes Bosna ja Hertsegoviina keskus – nii poliitiline, kultuuriline, sotsiaalne kui ka majanduslik –, on olnud läbi aegade kuulus traditsioonilise kultuurilise ja religioosse mitmekesisuse poolest, kus islam, õigeusk, katoliiklus ja judaism on sajandeid kõrvuti eksisteerinud. Pikka aega oli Sarajevo ainus Euroopa pealinn, kus üpris lähestikku seisid mošee, katoliku kirik, õigeusu kirik ja sünagoog. Sestap sai linn epiteedi Euroopa Jeruusalem või Balkani Jeruusalem.


Viie aastaga ehitatud katoliiklik Jeesuse Südame katedraal (Katedrala Srca Isusova) pühitseti 1889. Eklektilise, uusgooti joontega kolmelöövilise kiriku projekteeris Ungaris sündinud ja Viinis õppinud arhitekt Josip Vancaš (1859–1932), kelle loomingut on Sarajevos rohkesti. Sarajevo piiskopkond loodi 1881, esimene peapiiskop oli Josip Štadler.












Muslimid suunduvad õhtusele palvusele (foto: Getter Õigus).










Kõige rohkem pooldajaid tundub siiski olema jalgpallijumalail: mitmed rohkete ekraanidega tänavakohvikud on tulvil häälekaid vutifänne, kes jälgivad mingit kohaliku liiga matši.
 
Siis on kell 20.55 ja ettevaatlikum (või võib-olla laisem) osa seltskonnast koguneb taas Miljacka äärde, et bussile minna. Siit saaks hotellile väga lähedale ka trammiga. Ja hommikul on kuulda, et oli ka usinaid jalakäijaid; teekond võtnud aega umbes 50 minutit.

Öine Sarajevo (foto: Michael Büker / Wikimedia)


Sarajevo vapp (allikas: Wikimedia)


Ehkki asustus on siin olnud eelajaloolistest aegadest, tekkis linn alles 15. sajandil Osmani kindluse ümber. Sarajevo linna asutamisena märgitakse harilikult aastat 1461. Osmani impeeriumi ajal hakkas kiiresti kasvama ja sai tuntuks suure turu ja arvukate mošeede poolest: neid oli juba 16. sajandi keskel üle saja. 17. ja 18. sajandil oli Sarajevo 80 tuhande elanikuga rahvaarvult Balkani teine linn İstanbuli järel. Võrdluseks: Belgradis oli 1838 13 000 elanikku ja Zagrebis 1851 14 000 elanikku.
1699 ründas linna Savoia prints Eugen. Tema vägi rüüstas nii palju kui suutis ja kui rohkem ei suutnud, pani ülejäänud linna põlema. Ühe päevaga hävis peaaegu kogu linn. Pääsesid vaid mõned eeslinnad, mõned mošeed ja õigeusu kirik. Järgmisel sajandil oli linnas teisigi suuri tulekahjusid, ent ometi oli 1809 linnas 60 tuhat elanikku.
Osmanite impeeriumisse kuulus Sarajevo 1878. aastani, mil Türgi sai Vene-Türgi sõjas rängalt lüüa ja pidi loovutama suuri valdusi. Bosnia läks Austria-Ungari kontrolli alla.
Praegu veel sõjahaavu raviv Sarajevo on kõige kiiremini kasvav Bosnia ja Hertsegoviina linn. Lonely Planet nimetas Sarajevo maailma parimate linnade seas 43., 2012 kevadel valiti reisiblogi Foxnomad parima linna võistlusel lausa esimeseks.
2011. aastal nimetati esimese väljaspool Euroopa Liitu asuva linnana Euroopa kultuuripealinnaks: Sarajevo saab selle tiitli 2014. aastal.

Hotellituba on täitsa tore, aga natuke ebafunktsionaalne: näiteks pole kohvriraami. Magan keskööst kuni poole seitsmeni üsna kenasti.


Hommikul on esimene asi teha traditsioonilised vaade-aknast-fotod. Mäed on põhja- ...

















... ja lõunakaares, ...

















... üsna hotelli kõrval seisab õigeusukirik.
















Mööda suurt tänavat käib siia linnaserva ja edasigi tramm. See toob meelde, et Sarajevo oli esimene Euroopa linn – ja San Francisco järel teine maailmas –, kus elektritramm käima pandi: see juhtus aastal 1885.







7.35 paiku suundun söögisaali. See on toredasti avar ja menüü veel toredamalt rikkalik.










Pärast hommikusööki teen hotelli ümbruses väikese uurimisretke. Ilm on esiotsa veel mõnus – pole jõudnud palavaks minna; kirikukellad löövad. Linnas on väidetavasti kokku üle neljasaja mitmesuguse pühakoja.

Zmaja od Bosne ümbrus on üsna „Lasnamäe“: rohkesti suuri elamukobakaid, ...










... kõigil üle veerandsajandi vanadel majadel näeb rohkeid kuuli- ja mürsuauke, mõnel majal lapitud, mõnel mitte.











Ette tuleb ka moekaid klaasstruktuure.













Ka siit leiab näiteid pühakodade mitmekesisusest. Hotelli aknast juba nähtud õigeusukirik kannab nime Crkva Svetog Preobraženja, küllap siis Issanda Muutmise kirik. 50 000 õigeusklikuga Novo Sarajevo linnaosa väidetavasti ainus ortodoksikirik on ehitatud 1940; Aleksandar Deroko oli projekti esiti joonestanud hoopis Horvaatia linna Spliti jaoks. Kodusõja ajal sai kirik rängalt kannatada, aga on nüüd kenasti korda tehtud.

Veidi maad lääne poole seisab 1906. aastal pühitsetud romaani stiilis pühakoda, katoliku Crkva Presvetog Trojstva ehk Püha Kolmainu kirik. Sedagi tuli pärast kodusõda tublisti kõpitseda.















Lõunakülje mägedelt hakkab silma järjekordse mošee pliiats.











Kangesti tahaksin teada, mille puhul on üles pandud see skulptuur või mälestussammas Zmaja od Bosne ääres. Üks mõte mul on, aga ei söanda seda välja pakkuda. Kohusetruu guugeldusega leian vaid, et rõnga all seisva tsitaadi autor Semka Torlak on kirjanik












Hotelli poole tagasi kõndides märkan, et selle lähedal on üks plank üleni täis kleebitud Bosnia ja Hertsegoviina ning Läti korvpallimängu kuulutusi. Selles Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsiooniturniiri mängus jäävad bosnialased 87:84 peale. Eesti võidab samal päeval Slovakkiat 95:74.


Kell 9 olen taas hotelli juures tagasi: läheme sõitu.









Sõidame jälle kesklinna poole. Taas jääb pildile täksitud maju.












Juba eile vilksas mööda üks eemal asuv iseäralik maja, mis meenutab mulle kangesti Malmö kuulsat Turning Torso’t. Giid Ott seda maja ei tea, ...


















... niimoodi tuleb kodus guugeldada – ja siin ta ongi:
Avaz Twist Tower, 176 meetri kõrgune Sarajevo pilvelõhkuja on ajalehekompanii Dnevni avaz peakorter. Ehitusega alustati aastal 2006, hoone valmis 2008. Saksa firma Schüco on torni valinud maailma kümne ilusaima ehitise hulka. 150 meetri kõrgusel on vaateala, kust on näha kogu Sarajevo (foto: Bosniak (talk) / Wikimedia).
Kui kunagi peaksin veel Sarajevosse sattuma, tuleks sel vaatealal ära käia.

Sõidame läbi terve kesklinna ja selle lääneservast välja: mäest üles, mööda serpentiini, läbi tunnelite. Seal teema peatuse ...


... ja laskume kohaliku mehe imestava pilgu all ...


... üle Miljacka viivale sillale. Seda kutsutakse Kitsesillaks: Kozija Ćuprija või türgi keeles Keçi Küprü. Võrgupaik http://www.visitsarajevo.biz/sightseeing/attractions/bridges/goats-bridge/ pajatab:
See oli parim koht piirkonnas, kus ületada Miljackat. Aga suure vihmaga või lumesulamiste aegu oli see siiski peaaegu võimatu. Seepärast hakati juba 16. sajandil ehitama silda.
Legendi järgi olid vennad Sinan ja Mehmed siin Miljacka kanjoni kohal oma loomi karjatanud ja pidevalt oli vaja lausa mitu korda päevas üle jõe käia. Kord kraapinud üks nende kits heina näksides välja peidetud varanduse. Selle eest ehitanud vennad mitte ainult silla, vaid ka tänini Bistrikis tegutseva Sinan Kečedži mošee.
Esimesena mainis Kozija Ćuprija’t kirjasõnas 1550. aastal rännukirjanik Katarin Zeno. Tänase päevani on sild olnud üks Sarajevo sümboleid. Silla ehitaja on olnud kindlasti mõni Mimar Sinani õpilane, võib-olla Mimar Hajruddin/Hayruddin, kuna mõndagi on siin sarnast Mostari vana sillaga.

Silla pikkus on 42 meetrit, kivikaare diameeter 17,6 meetrit. Kaare kõrgus – 10 meetrit – näitab, et ehitajad olid teadlikud, kui kõrgele vesi võib jões tõusta. Arvatavasti on kaarsilla kohta erandlikud suured avaused kahel pool kaart tehtud just selleks, et leevendada vee survet suure üleujutuse ajal.
Silla juures paiknesid kõrts ja sepikoda. Sarajevo rahvas korraldas siin pidusid ja võttis vastu Mekasse ja Mekast teel olnud palverändureid. Vahel oli tavaks sillalt vette hüpata.
Just siin tervitati ka vesiire ja sultaneid. Üle silla kulges ju väga kuulus Konstantinoopoli tee, ühendus lääne ja ida vahel. Eks see ole üks põhjusi, miks Sarajevost kujunes linn, kus traditsiooniline ida seguneb mõõduka läänega.
Silla olulisus vähenes 1880. aastal, kui seni mööda vasakkallast kulgenud tee asemele ehitati tee teisele poole jõge.


Praegu saab vaid konstateerida, et kaldakaljud on kõrged, ...









... vett aga peaaegu polegi.












Kesklinna tagasi sõites näeme Miljacka teise kalda kõrgel nõval Sarajevo väidetavasti vanimat ja suurimat kalmistut.

9.50 astume turu servas elava sagina ja pika nimega tänaval Mula Mustafe Baseskije bussist maha. Keskpäevani on aega omal käel ringi hulkuda. Lähtepunkt on väga kõnekas: kõrvuti vana ja uus.





Mul on plaan tehtud: kavatsen kõndida esmalt piki Sarači ja Ferhadija (fotol) (jalakäigu)tänavaid ning linna üht peauulitsat, Marssal Tito nimelist kuni parlamendihooneni ja ...

















... Ali-Paša mošeeni (nr. 33 võrgupaigast http://www.mapnall.com/ leitud skeemil) ja tulla siis jõe äärde ning otsida sealseid vaatamisväärsusi mõlemal kaldapealsel.
Kirjutan nii täpselt kui võimalik hoolikalt üles kõik pildistatud ehitised. Aga just selle kahe tunni lõpus tabab mind äpardus, mida mul enne pole juhtunud: Pentax *ist DL-i mälukaart hakkab streikima. Loodan küll, et kodus saan tarkade abiga pildid päästetud, aga paraku täitub see lootus vaid väga osaliselt: umbes 200 kaadrist saan päris veatult kätte 45 ja midagi välja lõigata annab veel 25-st. Mõnestki olulisest ehitisest või mälestisest on pilt seetõttu kehvake või üldse puudu.


Ferhadija ääres uhkeldab neorenessanssi-stiilis turuhoone (1894, arhitekt August Butsch), ...

















... Ferhadija ja Marssal Tito nurgal kõrgub ülakorrustesviitidega Hecco Deluxe hotell.
















Sarajevos on parajasti käsil raamatumess; eriti pikad laadaletid laiuvad Marssal Tito tänava ääres.










Üks oluline objekt, millest tegin suure aparaadiga õige mitu kaadrit ja pooljuhuslikult ühe ka väikeses ixus’ega – ning ainult see viimane on nüüd olemas. See on 1992.–95. aasta blokaadi ajal tapetud laste memoriaal.
Kuulsa kohaliku skulptori Mensud Kečo teos avati 9. mail 2009 hoiatussireenide saatel. Pronksist alusring on valmistatud mürsukestadest ja relvadest sulatatud metallist ning sellel on sõjas hukkunud laste sõprade jalajäljed. Rohelisest klaasist skulptuurid sümboliseerivad ema, kes püüab kaitsta oma last.
Uusajaloo pikima blokaadi vältel kaotas Sarajevos elu üle 1500 lapse.

Kokku hukkus 11 541 sarajevlast, umbes 56 000 sai haavata. Ligi 400 000 inimest jäeti 46 kuuks elektri ja veevärgiveeta. Iga päev tabas linna keskmiselt 329 mürsku.
6. aprillil 2012, piiramise alguse 20. aastapäeval, seati ohvrite mälestuseks Marssal Tito tänavale 11 541 punast tooli (http://sarajevoseyahatname.wordpress.com/tag/sarajevo-memorial/). Sadadele väikestele toolidele pandi mänguasju ja lilli: need meenutasid tapetud lapsi.

Ühe väga omapärase märgi toonaste jubeduste mälestuseks avastan paraku alles kodus: Sarajevo roosid. Need on punase vaiguga täidetud asfaldisse jäänud mürsujäljed kohtades, kus mürsk on tapnud inimese või mitu inimest. Tegemist on aegapidi kaduvate mälestusmärkidega: tänavaremondid matavad need värske asfaldikorra alla (foto: Labattblueboy/Wikimedia).

Bosnia ja Hertsegoviina presidentuuri residentsi pilt on mul enda arvates ka, aga ilmselt olen selle pähe pildistanud midagi muud. Seepärast olgu siin foto Wikimediast.
Esimeses selle Balkani reisipäeviku postituses 25. septembril (http://toomasjuriado.blogspot.com/2012/09/armiline-aga-imeilus-laane-balkan-1.html) panin Bosnia riigikorralduse põgusalt kirja, seepärast ei hakka seda siin kordama. Renessanssstiilis maja (taas arhitekt Josip Vancaš) ehitati aastail 1884–86 toona võimul olnud Austri-Ungari valitsus-, militaar- ja kohtuorganite jaoks, muidugi olid ruumid ka ametlike tseremooniate tarvis. Pärast I maailmasõda muudeti maja Jugoslaavia kuningriigi Drina Banovina provintsivalitsuse peakorteriks, pärast II maailmasõda sai sellest Jugoslaavia Bosnia ja Hertsegoviina sotsialistliku vabariigi presidendi residents ja rahvakogu täitevkomitee töökoht. Bosnia sõja ajal oli maja Bosnia relvajõudude peakorter. Majale Bosnia sõja kestel tekitatud vigastusi ravitsetakse tänaseni.
1996. aastast on siin kollektiivse presidentuuri residents, samuti käib hoones koos riigi valitsus ning töötavad mitmed valitsuse osakonnad ja riigiarhiiv. Majas võetakse vastu ka ametlikke välisdelegatsioone.

Alipašina džamijaAli-Paša mošee – on ehitatud 1560–61. Hadim Ali-Paša, kes ehituseks raha andis, oli siit kandist pärit mees, Osmani valitseja Budapesti piirkonnas ja Bosnia pašaluk. Juba ehk refräänina kõlavalt tuleb lisada, et sedagi pühakoda on tulnud pärast Bosnia sõda tõsiselt remontida, eriti kuplit.
Minu tehtud fotodest jäi alles vaid üks tagakülje vaade, ...












... lisan seepärast veebist võetud interjööripildi palvetrepi ehk minbar’iga (allikas: http://www.visitsarajevo.biz/sightseeing/attractions/religious-sarajevo/ali-pashas-mosque/).
















Mošeed ümbritsevat kalmistut on tänavate rajajad aja jooksul tublisti vähemaks lõiganud. Kusagil peab siin olema ka Ali-Paša enda haud.

Pean ausalt üles tunnistama, et mul ei jätku häbematust tänaval inimesi pildistada. Samas olen ma väga huvitatud saama fotosid musliminaistest, kes kannavad siinmail vägagi värvikaid riideid. Ühe punaserätilise taban presidentuuri residentsi juures, ...


... tapetud laste memoriaali kõrval suumin väga kaugelt üht valgerätilist neidu ...












... ning taban pärast Ladina silla juures ühe samuti heledas riides vanadaami.

Aga siis tulen tõesti Miljacka äärde ja võtan üles hulga siinseid vaatamisväärsusi. Lõunakaldal üks silmatorkavamaid on linnaplaanil number 5-ga tähistatud kunstiakadeemia, endine evangeelne kirik (arhitekt Karlo Paržik, ehitatud 1898–99; alul ehitati vaid kirik, tiibhooned lisati hiljem).
Akadeemia eest üle jõe ulatuva toreda, Möbiuse lehte meenutava silla noored, selles samas kunstiakadeemias õppinud kavandajad Adnan Alagić, Bojan Kanlić ja Amila Hrustić nimetasid oma 2007. aastal võistluse võitnud projekti Festina Lente, ”rutta aeglaselt”.

Sel sillal on vähemalt kaks nime: Skenderija või Eiffeli sild. Esimene neist on tingitud asjaolust, et 15. sajandi lõpul laskis siia puusilla ehitada toonane Bosnia asevalitseja Skender Paša. Praeguse, 1893. aastal püstitatud raudsilla kohta väidetakse aga, et selle on kavandanud Gustave Eiffel, ehkki selle tõestuseks polevat ühtegi kinnitavat paberit.

Miljacka põhjakaldatänaval Obala Kulina Banal on ridamisi uhkeid maju, mis valdavalt on suudetud sõjajälgedest vabastada.
See siin on peapostkontor (arhitekt Josip Vancaš, avati 1913).

Rahvusteater (nr. 26; projekteerija Karl Paržik) avati 2. jaanuaril 1899 Austria draamakirjaniku Franz Grillparzeri näidendiga “Medea”. Alul oligi draamateater, aastal 1922 sai rahvusteatri nime ning 1946. aastal muudeti ooperi- ja balletiteatriks.


Veidi veel lappimata kuuliaukudega Armeemaja, 1880. aastatel Württenbergi hertsog eestvõttel ehitatud ohvitseride klubi.







BOR pank (1913).










Paar pilti samalt kaldapealselt ka majadest, ...


















... mille kohta ma täpsemaid andmeid pole leidnud.











Korra põikan kaldatänavalt vanalinna poole, et vaadata üle Serbia õigeusu katedraal, täisnimega Saborna Crkva Rođenja Presvete Bogorodice (nr. 23), eks siis vist Jumalaema Sündimise kirik. Uusbarokse pühakoja ehitas aastail 1863–68 makedoonlasest meister Andreja Damjanov. Kodusõja purustusi kõrvaldati Kreeka valitsuselt 1999. aastal saadud raha toel.

Kiriku kõrval väljakul on jälle raamatumessi telgid, kõrval mängib aga hulk mehi hasartselt malet.


Mõni pilk ka jõe teisele kaldale. Mauri stiilis Aškenazi sünagoog (nr. 4; arhitekt Karel Pařík, ehitatud 1902) on praegu ainus Sarajevo töötav juutide pühakoda (foto: Getter Õigus).





Sünagoogi lähedalt leian paar õige omapärase väljanägemisega maja.












Sünagoogi ja Ladina silla vahel on pargike nimega Atmejdan (või At Mejdan – näha on mõlemat kirjapilti). Praeguse muusikapaviljoni (foto: Getter Õigus) kavandas 1913 Josip Pospišil. Kohanimi on pärit sellest, et 17. sajandil oli siin olnud hipodroom, Atmejdan – at on türgi keeles hobune. 1878 pandi kohale nimeks Filipovići väljak, 1905 Franz Josefi park, Jugoslaavia ajal Kuningas Dušani park ja nüüd siis taas Atmejdan.


Kust leidis selle toreda vana maja Getter Õigus, pole mulle teada. Küllap kusagilt Atmejdani kandist.

















Õhtust juba tuttav koht: vaade Ladina sillale ja selle tagant paistvale atentaadi muuseumile (nr. 18).









Järgmine pühakoda on rohketest vanalinna mošeedest üks olulisemaid: Careva Džamija, türgi keeles Hünkâr Camii, Tsaari või Imperaatori mošee (nr. 3). Esimene mošee ehitati siia pärast seda, kui Osmanid vallutasid Bosnia – 1457. Väidetavasti Osmanite üks kaunimaid mošeesid Balkanil hävis juba sama sajandi lõpul ning uus rajati 1565 sultan Süleyman Hiilgava auks.

Veel üks jõe lõunapoolsel kaldapealsel paiknev mošee.










Miljacka lõunakalda mäed.













Vaade piki jõge raekojale (nr. 7)

Pais Miljackal.

Lõunakalda üks legendaarseid maju: Inat Kuća ehk trotsi või jonni maja.
See asus algselt nimelt teisel pool jõge ja jäi raekoja ehitusele ette. Peremees polnud lammutusega nõus, vaid nõudis, et maja tuleb teisel pool Miljackat üles ehitada. Austria-Ungari võimud pididki maja lõpuks kivi kivi haaval üle jõe toimetama ja peremehele hüvituseks ka veel koti kulda andma.
Majas tegutseb restoran, mis pakub traditsioonilist Bosnia toitu.


Siis on aeg tulla jälle üle jõe ...











... ja vaadata veel veidi ringi vanalinna tänavatel.









Mööda kitsast Telali ja vaid veidi laiemat suure autovooluga Mula Mustafe Baseskije tänavat peab mahtuma liikuma ka tramm.









Jõuan ristile, kus paremale, ülesmäge pöörab Sagradžije tänav, ...











... mina lähen vasakule, Baščaršijale. See on vana Sarajevo süda, mis ehitati siis, kui linna asutati: 15. sajandil. Nimi Baščaršija tuleb türgi keelest: baš ehk türgi baş tähendab esmast, tähtsaimat ning čaršija ehk türgi çarşı aga turgu. 19. sajandi tulekahju tõttu on algsest Baščaršijast alles vaid pool.

 Siin on alati rohkesti inimesi, …

... aga ka tuvisid (foto: Getter Õigus), kelle toitmiseks müüvad mutikesed seemneid.

Keset Tuviväljakut seisab pseudo-mauri stiilis puust kaev Sebilj. Kaev on olnud siin ka varem, aga selle lõi 1891. aastal Tšehhi arhitekt Alexander Wittek (foto: xiquinhosilva from Cacau / Wikimedia). Kaevugi on tulnud korduvalt parandada, Kinnitatakse, et Sebilj vesi on alati jahe ja igati joogikõlbulik.


Baščaršija piirkonnas on mitu tähtsat ajaloolist ehitist, näiteks Gazi Husrev-begi mošee ...










... vägeva minaretiga ...


















... ning sahat-kula ehk vana kellatorn.


















Ja muidugi on kitsukestel tänavatel ...











... kõikvõimalikke poode ...













... ja söögikohti. Sarajevos väidetavasti ei ole McDonald’sit – muidugi seetõttu, et rahvuslik kiirtoit on nii maitsev.
















Siingi on koht raamatulaadal …














… ja nahakaupmees on raamatutele kui elav reklaam.

Siis on käes keskpäev ehk kogunemisaeg Ladina silla juurde. Märkan kaht Sarajevo kohta suhteliselt harva nähtust: seljakotimatkajaid ja (tagaplaanil) kerjust.

Veel jääb silma atentaadimuuseumi vastas oleva maja aknale pandud suveniir: 7 marga eest saaks osta Sarajevo piiramise kaardi. Mõtlen järjekordselt, et kuni 1980. aastate alguseni oli esimene – et mitte öelda ainuke – Sarajevoga tekkinud assotsiatsioon Franz Ferdinandi tapmine. Siis lisandusid 1984. aasta tali-olümpiamängud. Nüüd, kardan, liigub mõte esmalt absurdsele jubedusele 1990. aastate esimeses pooles.
Kaasaja pikima blokaadiga on seotud meie viimane käik Sarajevos: sõidame Tunneli muuseumisse linna edelanurgas asuva lennujaama juures.

Harjumuspäraselt plõksin läbi bussiakna pilte, siia panen ühe võtte kahe minaretiga mošeest.









Veidi rohkem kui poole tunni pärast ilmub vaatevälja lennujaam ...








... ja mööda kitsaid teid suundume väikeste majade vahele, kuni jõuame sellise aukliku ehitiseni.











Silt teeb asja lakooniliselt selgeks, miks siin majas nüüd käiakse.













Serblaste vabariigi ja Jugoslaavia rahvaarmee relvajõud piirasid linna 5. aprillist 1992 – täielikult sulgus rõngas 2. mail – kuni 29. veebruarini 1996. Relvastuses olid kahurid, haubitsad, tankid, õhutõrjekahurid, raskekuulipildujad, raketiheitjad, lennukipommidega raketid ja snaiperpüssid. Rõngasse jäänud bosnialased olid väga kehvasti varustatud.
Hukkus 11 541 inimest, neist üle 1500 lapse. 56 000 inimest, nende seas ligi 15 000 last sai haavata. 1991. aasta rahvaloendusel elas sissepiiratud alal 525 980 inimest.

Sarajevo eeslinn Grbavica märtsis 1996 (foto: Lt. Stacey Wyzkowski / Wikimedia)

Tšellist Vedran Smailović andis 1992. aastal kontserdi raekoja ehk rahvusraamatukogu varemetes (foto: Mikhail Evstafiev / Wikimedia)

Sarajevo elanikkonnast moodustasid umbes 4/5 bosnialased. Sestap laienesid sõja ajal linna piires esmajoones muslimite surnuaiad. Fotol Kovači märtrikalmistu Sarajevo vanalinna kohal (foto: Michael Büker / Wikimedia).

 
Programmi Tunneli muuseumis juhatab selles varjualuses sisse video 1992.–95. aasta sündmustest.











Veel üks blokaadikaart, küll tagurpidi ilmakaartega, ...













... ja selle suurendus lennujaama piirkonnast.
Sarajevo lennujaam oli ÜRO kontrolli all; selle alt kaevati läbi 960 meetri pikkune tunnel. Kaevasid vabatahtlikud alates 1993. aasta jaanuarist 8-tunnistes vahetustes. Suveks oli käik valmis. Selle kaudu toodi linna toitu ja muud humanitaarabi ning viidi inimesi välja. Sisse toodi ka relvi.
Tunnel oli 1,5 meetrit kõrge ja umbes meeter lai ning 960 meetrit pikk. Kasutusaja jooksul toodi selle kaudu sisse 20 miljonit tonni toitu ning tunnelis liikus sisse ja välja umbes miljon inimest. Tunnel kaevati laia L-tähe kujulisena: kardeti, et selle olemasolu avastatakse ja hakatakse pommitama väljapääsude vahelist sirget. Aastail 1993–95 paigaldati tunnelisse rööpad ja pumbad, kaevati juurde möödumistaskud. Sõja lõpu poole hakati kaevama uut, laiemat tunnelit.
Kuulsaim kasutus: mööda tunneli raudteed sõidutati ratastoolis välja endine Bosnia president Alija Izetbegović.


Muuseumi giid.


















Alles on tunnelist umbes 20 meetri, mis on nüüd Sarajevo muuseumi filiaal. Nagu Getter Õiguse fotol näha, ei mahu isegi tema ema Taivi seal püsti liikuma.







Tunnelilõigust astub välja mu bussipinginaaber Üllar.


















13.40 asume taas teel. Võiks ju mõelda, et on vist natuke sümboolne, et viimase pildi pildistan Sarajevo piires kalmistust; küll mitte muslimi, vaid õigeusu surnuaiast. Aga tegelikult ei jää mulle Bosnia pealinnast esmajoones mällu auklikud seinad ja muud meenutused sõjakoledustest, vaid see, kuidas elu on uuesti normaalsetele rööbastele seatud.


No comments:

Post a Comment