Saturday, February 5, 2011

Lumelinn on võetud innukale kasutusele


Eile hilisõhtul Tartu Toomemäe lumelinna ehitusest kirjutades unustasin unise peaga kaks tähtsat asja. Esiteks: et sündmus oli ilmselgelt taevataadile meelepärane, sest külas käis isegi praegu mitte just tavaline külaline päike. Ja teiseks: et selle lumeskulptuuride võistluse teema oli „Monument Tartule”.







Kes üritust just täpselt korraldas, jääb mulle veidi segaseks; ainsa sõnumi selle kohta suutsin leida võrgupaigast http://tartunoored.ee/, kus on öeldud, et „Tartu lumelinn 2011 ehitatakse Tartu linna, Tähtvere Puhkepargi ja TÜ Ajaloomuuseumi eestvedamisel”, aga näiteks Tartu linna kodulehelt ei suuda ma küll mingit teavet leida.



Veel loen sellelt noortelehelt, et „ülesanne on ehitada lumeskulptuur, mis on seotud Tartu olemasolevate monumentidega või pakkuda välja uus idee monumendiks Tartule. Kuna lumelinn jääb avatuks ja kõigile kasutamiseks, võiks monument olla samal ajal kas osaliselt või tervenisti kasutatav ka liuväljana, ronilana jne.” ning et võidu saab ilusaim, tehniliselt põneva lahendusega või ideelt kõige huvitavam skulptuur. ” Kellele see au osaks langes, pole ma siiani veebiavarustelt leidnud.



Küll käisin täna keskpäeval vaatamas, kuidas linn on leidnud noorimate tartlaste ja nende papade-mammade näol tänulikke kasutajaid, nautijaid ja kiitjaid. Olgu linnal võimalikult pikk iga!







Võtsin kõik üksteist (loodetavasti loendasin ikka õigesti!) rajatist ka fotole; siia lisan neist kaheksa pildid. Ülevalt alates kaht esimest seob vähemalt kaks asjaolu: mõlemad on teatud erakondade esinduste töö ja puudutavad mulle südamelähedast ühistranspordi teemat: ühel Tartu jaama ikka endiselt olematu ootepaviljon, teisel aga Tartu-Riia ekspress (loodetavasti raudteel liikuv).





Kolmas on kõige värvikirevam, neljanda ja viienda juures köidab mind detailide viimistletus.










Järgmised kaks tundusid aga vähemalt minu kohaloleku ajal olema kõige popimad kasutajate seas. 







Ja viimane vastab minu arvates kõige paremini võistluse tingimustele ning pealegi on ta kõrval silt, millelt lugeda nii töö tegijad kui ka nimetus: ”Tartu kunstigümnaasium. Heade mõtete tool”.

2 comments:

  1. Päris vägevad monumendid:)
    Kati

    ReplyDelete
  2. Igahommikused silmarõõmud... Teeb meele heaks küll enne tööpäeva :)

    ReplyDelete