Tuesday, February 8, 2011

Nüüd minevat taas külmaks

Jaanuari viimasel päeval oli järjekordselt näha Eesti “klimaatilist suurust”: varahommikul oli Jõgeval olnud viisteist külma-, Ristnas aga üks soojakraad. Õhtuks tõusis temperatuur kõikjal nullini või mõni kraad alla selle. Ja umbes sinna kanti on kraadiklaasi elavhõbedasammas ka lõksu jäänud. Sula on andnud häid võimalusi lumekujusid ja -linnu rajada. Siin üks filigraanse pisiehitise näide Toometaguse tagahoovist.
Muide, Tartu linna veebile ilmusid eile ka lumeskulptuuride võistluse „Monument Tartule“ tulemused. Võitjaks kuulutatigi „Heade mõtete tool“, mille kohta 5. veebruaril kirjutasin, et see „vastab minu arvates kõige paremini võistluse tingimustele“.



Aga sula pani muidugi liikuma ka veel koristamata katustele kogunenud-paakunud taevaannimassid. Kui eile seda karniisi Riia tänaval vägagi käidavas kohas märkasin, tegin kõnnitrajektoorile otsekohe pika kaare sisse...








See on vist küll juba peatse kevade märk, et puude soojus lund sulatab.











Hoogustuvast linnuelust olen juba kirjutanud. Tartu ühes tihedamas künnivaresekoloonias kuulsin eile kaht võimalikku asukat kinnisvaraprobleeme arutavat. Sain künnivareste keelest nii palju aru, et üks kurtis vist, et seda va valget ollust on lastetoa põrandal veel liiga palju. Ja teine lohutas, et küll ta kunagi auruks saab.






Miks oli Tartu “Eurojänesel” eile varaõhtul ja täna hilishommikulgi taas kott peas, seda ei oska ma arvata. Ehk ka ikka kestva sula pärast? Praegu, teisipäeva lõuna ajal, on Tartus nii ebameeldiv ilm, et tõmbaks või endalegi koti pähe. Aga ilmajaam teab lohutada: “Pole midagi, varsti läheb veel hullemaks: kõva tuul tuleb ka!”




EMHI veebist on lugeda, et kolmapäeval peaks madalrõhkkond suure tuulega Venesse taanduma ja neljapäeval saabuvat selle kannul kõrgrõhuhari. Tuul vaibub, sadu on napp. Ja tuleb külm: öösiti ehk isegi 20–25 kraadi, päeval kuni kümme või mõniteist kraadi – ja nii kohe terve nädalajagu päevi.


Kuna plaanide kohaselt lähen ravipuhkusele, siis jääb nii pildistamisele kui ka blogimisele nüüd mõneks ajaks ilmselt vahe sisse. Sestap on õige hetk fikseerida Emajõe-äärse “ilmasamba” näit: nii eile õhtul kui ka täna hommikul on veetase 195 cm üle vaatalusjaama nulli. See pole päris selle talve rekord, aga igal juhul palju-palju suurem arv, kui on sel ajal tavaliselt.





EMHI lumekaardi abil jätame meelde ka valge reljeefi seisu: tänahommikuse kaardi suurimad lumepaksused on Kuusiku 63, Väike-Maarja 61, Tuulemäe 60, Vanaküla 59 ja Tahkuse 58 cm. Eks siis näe, milline on pilt siis, kui tohterduselt tagasi olen.

No comments:

Post a Comment