Wednesday, September 26, 2012

Armiline, aga imeilus Lääne-Balkan 2. Bosnia tohterdatud ja tohterdamata sõjahaavu



Piirilt pääsedes sõidab buss läbi Posadska Gradiška just nii kiiresti, kui tohib, ja aknast klõpsutatud piltidest korralikke kaadreid nõuda oleks ehk liig. Mõned mitte väga hullud sobib mälutoena siiski välja valida.


Kui eelmisse ossa panin pildi arvatavast katoliku kirikust, siis teine pildile jäänud pühakoda on õigeusukirik.













Ja alles kolmandana püüan kinni – kahjuks küll üpris vildakana – mošee. Minaretis lehvib roheline islami lipp. Ott ütleb, et bosnialased olnud üldiselt vägagi „leiged“ moslemid. Atatürki reformid võeti lihtsasti omaks, näiteks ka ladina tähed „nuudlikirja“ (OS) asemel. Ent pärast kodusõdu on islam siin ilmselgelt radikaliseerumas. Üks kinnitus sellele hakkab eriti silma hiljem Sarajevos: islami tavade kohaselt riietuvaid naisi on hoopis rohkem noorte kui eakate hulgas.
Ja veel: mošee on uus. Ja uus on ka valdav osa elamutest. See on ilmselge märk sellest, KUI maatasa oli siin kõik pärast sõdu.





Samast annab tunnistust ka üsna kesklinnas majade vahel laiutav tühermaa. Üldiselt on linnapilt üsna kirju: parajatest hurtsikutest kuni uhkete villadeni; paraku on küllalt arvukalt hüljatud hooneid.







Kaubandus õitseb.










Olgu siin mälutoeks mõned faktid Bosnia ajaloost; nopin need välja EE 15. köitest (lk.100–101):
-         esimesed asukad olid arvatavasti illüüria keeli kõnelevad rahvad,
-         1. saj. e.Kr. alistuti roomlastele;
-         6.–7. saj. tungisid neile aladele slaavlased;
-         9.–10. sajandil levis maale ristiusk;
-         10. sajandil tekkis praeguse Hertsegoviina aladel Rama banaat;
-         12. sajandil tekkis Bosnia banaat ja hakkas levima bogomiilide õpetus. 13. sajandi keskpaigaks oli välja kujunenud sel usul põhinev iseseisev Bosnia kirik, mis muutus ametlikuks;
-         14. sajandil vabanes Bosnia ajutisest sõltuvusest Ungarist ja Serbiast, alistas Rama ja kuulutas 1377 välja Bosnia kuningriigi;
-         1448 eraldus Rama, seda hakati valitseja järgi nimetama Hertsegoviinaks;
-         1463 vallutasid türklased Bosnia ja 1482 Hertsegoviina, 1583 moodustati Bosnia pašalõkk;
-         18. sajandil algas Türgi-vastane liikumine, 19. sajandil oli mitmeid ülestõuse, neist suurim 1875–78;
-         1878 okupeerisid Berliini kongressi otsuse kohaselt riigi Austria-Ungari väed;
-         1918 liitus pärast Austria-Ungari kaksikmonarhia lagunemist Serbia-Horvaatia-Sloveenia kuningriigiga, millest 1929 sai Jugoslaavia;
-         alates 1945 oli Jugoslaavia FSV vabariik;
-         15.10.1991 kuulutas end suveräänseks, iseseisvus kuulutati välja 3.03.1992;
-         1992–95 kodusõda, milles hukkus üle 200 000 inimese, 2,7 miljonit lahkus kodust;
-         Pariisis 14.12.1995 alla kirjutatud Daytoni lepinguga ühendati Bosnia ja Hertsegoviina föderatsioon ning Serblaste vabariik Bosnia ja Hertsegoviina liitriigiks.

Posadska Gradiškast väljas, sõidame liiklussõlme kaudu väga heas korras maanteele, suund – Banja Luka. Kaheosalise nime esimene sõna tähendab Oti kinnitusel kümbluskohta või allikat, teine – kaart või vibu. Eestikeelne Vikipeedia pakub teistki versiooni: „Esimest korda nimetas Banja Lukat 6. veebruaril 1494 Ungari kuningas Ulászló II. Nimetus tuleb kohaliku võimuri tiitlist baan ja sõnast ’luka’, mis tähendab orgu või aasa. Missugust baani ja missugust orgu või aasa silmas peeti, on teadmata, kuid nimetus kinnistus tänapäeva Banja Lukale.“

Banja Luka üldvaade (allikas: Wikimedia)

Linnas elab natuke alla veerand miljoni inimese; need arvud olevat hinnangulised, kuna korralikku rahvaloendust pole Bosnias uuemal ajal olnud. Linn asub Vrbase jõe kaldal, alllinn on 163 meetrit ümp; ümbritsevate mägede tipud küünivad üle 1200–1300 meetri. Banja Luka on, nagu reisipäeviku esimeses osas öeldud, Bosnia serblaste vabariigi pealinn, aga ka ülikoolilinn.


Bosnia serblaste vabariigi valitsushoone Banja Lukas (allikas: Wikimedia)














Mõned pudemed linna ajaloost. Asula oli siin kindlasti olemas juba esimestel sajanditel A.D., slaavlased asunud piirkonda elama 6. sajandil. Linna vanimad säilinud hooned on 1316 rajatud serbia õigeusu selgeltnägija Ilja klooster ja samast sajandist pärit Gomionica klooster.
Osmanite impeeriumi ajal oli Banja Luka Bosnia asevalitseja pašaluki asupaik. Kõige tuntum pašaluk Ferhat-paša Sokolović polnud türklane, vaid islamisse pöördunud serblane, serbia õigeusu patriarhi Makarije Sokolovići vennapoeg. Tema pani aluse tänapäevasele hoonestusele, lastes ehitada üle kahesaja hoone, sealhulgas poode, viljaladusid, saunu ja mošeesid.


Linna kuulsaim ja kauneim moslemite pühakoda oli 1579. aastal ehitatud Ferhadija mošee (foto aastast 1941 on pärit Wikimediast). Jugoslaavia kodusõjas purustati kõik 16 Banja Luka mošeed; Ferhadija mošeed on hakatud nüüd taastama. Teisi pole ilmselt mõtet üles ehitada, sest linna praeguse elanikkonna moodustavad valdavalt õigeusklikud serblased, peale Bosnia serblaste ka kodusõja-aegsed põgenikud Horvaatiast. 1991. aastal küündis nii horvaatide kui ka bosnialaste osakaal linnas 15 protsendini; sõja ajal sunniti nad lahkuma või põgenesid, paljud ka tapeti.








Küll on linna keskel taastatud Lunastaja Kristuse katedraal (Храм Христа спаситеља, foto: Wikimedia). Katedraal ehitati 1925–29 ja pühitseti 1939. II maailmasõjas sai ta mõnevõrra kannatada, ent oleks olnud kindlasti taastatav. Ent võimule tulnud horvaadi fašistid ustašid, kes tapsid Banja Lukas tuhandeid serblasi, kuulutasid selle mõttetuks varemeks ja tegid maatasa. OS räägib, et lammutama sunniti serblasi, prahti kärutama pandi aga juudid. Vikipeedia lisab lammutusorjade sekka ka mustlased.
Katedraali taastamine oli meeletult kallis, aga see käis 1990ndatel väga kiiresti ja kirik pühitseti uuesti 2004. aasta septembris. Kuld katustele saadi Venemaalt. Katedraali kellatorni ja kupli kõrgus on vastavalt 47 ja 22,5 meetrit.

1969. aasta 26. ja 27. oktoobril tabasid Luka Banjat maavärinad magnituudiga 6,0 ja 6,4. Hukkus 15 inimest, üle tuhande sai vigastada, purustused olid tohutud. Kogu Jugoslaavia abiga ehitati linn taas üles ja näeb seetõttu suhteliselt uus välja. Küll jäi taastamata linna keskel kokku kukkunud suur hoone, mida kutsuti Titanikuks. Selle asemele rajati linna keskväljak. Pärast linna taastamist tuli sinna juurde rohkesti serblasi nii lähikonna küladest kui ka kaugemalt, Hertsegoviinast.
Näeme sõidul mõndagi hüljatud küla ja OS arvab, et need võivad olla just maavärinas kannatada saanud asulad. Tihti pole asula pärastine ülesehitus enam mõttekas, sest maavärin on veesooned segi löönud ja nii ei jätku joogivett. Bosnia kannatab vaatamata rohketele sademetele üldse veepuuduse käes. Seda põhjustavad karstinähtused: vesi lihtsalt kaob. Karstialasid on siin palju, ehkki mitte nii palju kui Sloveenias, kust ongi sõna „karst“ pärit: tuletisena karstirohke Krasi piirkonna nimest. Just seal tehti ka esimesi karstialaseid teadusuuringuid.

Banja Luka jääb meil sisuliselt nägemata ja süüdi on selles esmajoones aeglane piiriületus. Paraku jõudis usin Kristel veel enne seda soovijatele ehk peaaegu kõigile meie rühma liikmetele tellida Banja Lukas lõuna: grillliha lisanditega, hind 6 eurot. Muidugi tuleb tal nüüd restorani helistada ja kinnitada, et tuleme, aga hiljem. Kui siis veidi peale kella 16 linna tuhiseme, ongi vaja buss kohe restorani juurde roolida. Katedraali näeme bussiaknast ära; millegipärast ootasin midagi suurejoonelisemat. Küllap on häda pigem ümbruses: samale väljakule on ehitatud tohutu suurte administratiivhoonete kompleks, rohked sini-puna-valged Serbia lipud küljes ja ümber. Selline taust muundab pühakoja lihtsalt tillemaks.

Kahjuks ei täitu ka lootus vaadata katedraali ja teisi olulisemaid hooneid pärast sööki. Ettetellitud söömaaeg võiks ju olla väga kiire, õnnetuseks on teenindus üpris-üpris aeglane. Juba jookide tellimisele ja serveerimisele läheb julgesti pool tundi. (Pärast selgub huvitav asjaolu: joogid on praktiliselt kõik sama hinnaga. Olgu vesi, karastusjoogid, mahl, õlu, kohv või üsna kopsakas klaasitäis veini – ikka umbes poolteist eurot!). Lõppkokkuvõttes kulub söömaajale tund ja veerand ning kuna oleme niikuinii graafikust ilmselt maas, sõidame kohe edasi. Nii ongi ainus hoone, mida Banja Lukas korralikult pildistada saan, seesama restoran Alas. Veereme linnast lahkudes veel mööda ka Ferhadija mošeest, aga see on veel väga pooleli: on aru saada, mida ehitatakse, aga ei enamat. Kui seda mošeed taastama asuti, oli olnud radikaalselt meelestatud serblaste protestiväljaastumisi.

Veereme mööda Vrbase jõe orgu lõunakaarde. 235 kilomeetri pikkune jõgi suubub piiril nähtud ja pildistatud Savasse. Vrba tähendavat kohalikus keeles paju – ja pajusid olevat eriti Banja Lukas jõekaldail palju.


Veidi pärast linna on otse tee ääres moslemi kalmistu, ...











... mille eesservas türbe.










Külades näeb aina sagedamini mošeesid. Ott kinnitab, et islamiseerunud on eelkõige suuremad keskused ja nende ümbrus. Ja selgitab, et põhjuseks polnud mitte niivõrd türklaste piits, kuivõrd präänik: usuvahetusega uutele valitsejatele truudust kinnitanud pere poeg võis kenasti karjääri teha ja elus edasi jõuda.


Bussiakna taga liiguvad läbi kohati üsna dramaatilised vaated: jõeorg muutub paiguti lausa kuristikuks, mille peaaegu püstloodis lubjakiviseina karniisil on tee. Kusjuures jälle hullutab tuntud silmapete: jõgi näib ilmselgelt voolavat vastumäge. Mitmel pool jõeveest välja ulatuvail seljandikel mõnulevad suplejad. Siin-seal on jõgi kärestikuline ning seda ei jätta raftingusõbrad kasutamata. On ülespaisutatud jõeosasid ja on hüdrojaamu. Kõige seda pildistada pole paraku võimalik. Vaid ühes laiemas kohas saan bussiaknast ikka hädise, aga vähemalt arusaadava foto Vrbasest.
Veidi enne meie järgmist peatuskohta Jajcet jääb teeservas silma tohutu suur selle kandi kohta kuidagi väga ekstravagantsena tunduv ehitis, ilmselt uus kirik.
















 
18.45 paiku on aga aeg Jajces bussist maha tulla. Vrbase jõgi jääb kuhugi sügavale alla, kust kerkivad taas püstloodis lubjakiviseinad. Teisel pool jõge mäenõlval helendab juba üsna madalale laskunud päikeses vanalinn. Selle kohal künkal kõrgub Jajce kindlus.

Jajce kindluslinn rajati 14. sajandil ja ta oli iseseisva Bosnia kuningriigi pealinn. On ka arvatud, et Jajce kolis oma praegusesse asupaika katku tõttu paarikümne kilomeetri kauguselt väikesest, aga vanemast Komotini linnast. 15. sajandi teisel poolel sõdis siin edukalt türklastega kuulus Ungari kuningas Matthias Corvinus. 1527. aastal langes Jajce viimase Bosnia linnana osmanite võimu alla.
Jajce näo muudab mitmepalgeliseks asjaolu, et siin on mitmeid eri aegadel eri võimude rajatud pühakodasid, millest vanim Bosnia kuninganna Katarina Kosača-Kotromanići taastatud Püha Luuka kirik.
Tähelepanuväärse fakt Jajce uuemast ajaloost: II maailmasõja ajal, 29. novembril 1943, toimus siin Josip Broz Tito juhtimisel Jugoslaavia rahvusliku vabastamise antifašistliku nõukogu (AVNOJ) kohtumine, millel pandi alus Jugoslaavia föderatiivse rahvavabariigi tekkele pärast sõda.

Eri rahvusrühmade elualade kokkupuutekohas asuvas Jajces käis kodusõja ajal võim käest kätte. 1992. aastal põgenesid serblased ja nende õigeusukirik lasti õhku. Bosnia valitsuse ja Horvaatia relvajõudude kehva koostöö tõttu vallutas sama aasta sügisel linna Bosnia serblaste vabariigi armee ja omakorda oli aeg Travnikisse põgeneda bosniakkidel ja horvaatidel. 1995. aastal vabastasid linna Horvaatia kaitsenõukogu relvajõud, valdav osa serblastest elanikkonda põgenes ning Daytoni leppega läks Jajce Bosnia ja Hertsegoviina föderatsioonile.
Tänapäeval pole linna majandusjärg kiita. UNESCO ja Rootsi organisatsiooni Kulturarv utan gränser (Piirideta kultuuripärand) koostöös on siiski küllalt edukalt remonditud vanalinna maju, et anda linnale tagasi tuntud siluett.

Laskume maanteelt oru nõlvateed pidi veidi alla üht olulisemat Jajce vaatamisväärsust imetlema. Teeservas märkab keegi kenasid pisioleseid.

See see vaatamisväärsus on: Jajce kosk. Natuke ehk liiga betooni aheldatud, aga küllalt vägev. Niiviisi suubub Vrbasesse Pliva jõgi. Varem olevat kosk olnud 30 meetrit kõrge, aga Bosnia sõja ajal Vrbase tase tõusis ja nüüd on kosel kõrgust veel 20 meetrit. Polevatki selge, kas veetaseme tõusu põhjustas mõni maavärinake või hoopis diversiooniakt veejõujaamas.


Me aina pildistame ja pildistame ...
















... ja kõnnime taas nõlvast üles.













Meie jalge ees on kesklinn, ...

... üle oru valendavad moslemi kalmistul hauasambad.

Siis kobime bussi ja sõidame üle Vrbase Pliva jõe vesiveskeid otsima. Selle õigeusukiriku nime ma paraku ei tea.

Väikese ekslemise järel leiame üles ka miniatuursed veskiveskid, päris lihtsad ja odavad ehitised, mille puhul polnud väga suur õnnetus, kui suurvee aegu möllav vesi nad ära lõhkus ja kaasa viis.

On näha, et suurem osa majakesi on pigem veskite uusaegsed koopiad; vaid mõnede seinad reedavad põlisemat päritolu.

Mõnestki veskist on alles ainult alussambad. Kohe selle vaatamisväärsuse kõrval on kämping ja uudistajaid ka peale meie arvukalt.

Kui taas tuldud teed tagasi sõidame, näitab end täies vägevuses Jajce iidne kindlus.

19.40 asume Jajcest teele; öömaja- ja järgmiste vaatamisväärsuste linna Mostarini on veel 160 kilomeetrit. Kaks objekti Bosniast on UNESCO maailmapärandi loendis: Mostari ja Višegradi sild. Jajce on nimekirja nominent 2006. aastast. Ott ütleb, et nominente on riigis veel viis ja et vaid üks neist jääb meil reisi jooksul nägemata. UNESCO veebist leian kodus, et nominente on kokku tegelikult lausa kaheksa: Jajce kõrval veel Sarajevo (aastast 1997), Vjetrenica koobas (2004), Počitelj linn ning Blagaj, Blidinje ja Stolaci loodus- ja arhitektuurikompleks (kõik 2007) ning keskaegsed hauakivid ehk stećak’id.

20.30 paiku on juba üsna hämar. Siiski seletab silm veel teeservas varemeid. Kombeks oli „vaenlase“ maju õhkida: nii polnud neid võimalik pärast enam taastada.
Varsti ei näe enam suurt midagi. Ja sellest on kahju: ihu tunneb, et tee on käänuline ja tõusude-langusterohke; arvukalt on ka tunneleid. Ilmselt oleks valgel ajal siin taas väga võimsad vaated.
Vahepeal oleme mõnda aega sunnitud venima pika pulmarongi sabas. Inimesed on poolest kerest autoaknaist väljas ja lehvivad rohked Serbia rahvuslipud, ehkki oleme juba mõnda aega riigi nö. bosnialaste poolel.

Panen siia siis vastukaaluks Bosnia ja Hertsegoviina riigilipu. Iseseisvumise järel kasutati alul teistsugust lippu; praegune võeti ametlikult omaks 4. veebruaril 1998.
Kolmnurgale on vähemalt kaks seletust. Esiteks esindavad selle nurgad kolme „konstitutsioonilist rahvust“, bosnialasi, horvaate ja serblasi. Aga teiseks on ju riik ise kolmenurkse kujuga; vahel öeldakse ka „südamekujuline“. Tähed esindavad Euroopat. Värve – sinist, kollast ja valget – seostatakse neutraliteedi ja rahuga, aga kollane ja sinine on ka Euroopa lipul.

Mostarisse, hotelli Ero jõuame kell 23.10. Minu tuba number 565 on toredasti avar, aga esialgu palav ja umbne. Panen kliimaseadme käima, võtan hotelli fuajeest linnaplaani ja lähen vaatama öist kuulsat Mostari silda, mille pilti olen telerist ja lehtedest küllap kümneid kordi näinud. Kristel, Üllar ja Margus on veel bussi juures ning Kristel pakub, et sillani on umbes 800 meetrit.
Alul valin natuke vale tee, aga õnneks taipan üsna kiirelt oma viga. Päris kindlasti on sillani maad kui mitte kaks, siis vähemalt poolteist korda rohkem, kui pakkus Kristel. Vastu tuleb rohkesti noori inimesi, tüdrukud enamasti üsna napilt riides. Kõik on pagana pikad, millegipärast arvasin, et siinne rahvas on pigem väiksemat kasvu.

Vanalinnas käib paras trall: laupäevaõhtu ju. Aga sillani jõuan välja ja teen kinnituseks ka ühe hädise pildi. Stari most on tegelikult hoopis teistsugune, kui ma arvasin: tõus sillale on üpris järsk ja sild ise ebatasane.
Siis on aeg mõelda magamisele. Vanalinna kitsastel tänavatel (tänavanimedega sildid on siin suur haruldus) lähen veidike valesti ja satun Bulevarile, mis ilmselt on üks linna peatänavaid – lai ja ka hilisel tunnil küllalt rohke liiklusega. Paraku on suurem osa maju tänava ääres varemetes. Üsna hotelli lähedal Alekse Šantića tänaval märkan neljakorruselist maja, mille kaks alumist ja ülemine korrus on täiesti rusudes, kolmandal korrusel aga ilmselt elatakse, isegi kliimaseadmed on akendel.
Poole üheks olen hotellis tagasi, tuba on läinud meeldivalt jahedaks. Natuke toimetamist ja kell üks kustutan tule.
Oli pikk päev küll: 3.15 tõusin, üks tund tuli kella tagasi keerata, nii et teekonnaks voodist voodini kulus 22 ja kolmveerand tundi.

No comments:

Post a Comment