Sunday, January 16, 2011

Eile Tartus

Eile, 15. jaanuaril, oli üks neid päevi, kui mulle tundus, et pildid võiks enamvähem välja tulla ka mu suure aparaadiga. Siia sobib ehk ka aus ülestunnistus, et tehnilises mõttes ma pildistada ei oska: usaldan üldjuhul kõikide aparaatidega automaatikat. Ja seepärast ongi enamvähemgi „söödava“ pildi jaoks vaja korralikku ilma... Järgnevate kaadrite seas on nii „seebikarbi“ (vabandust, armas IXUS, et ma Sind niimoodi nimetada söandan!) kui ka optilise Pentaxiga tehtud pilte.

Sotsiaalne ebavõrdsus: üks titt soojas kärus ja papa-mamma hoole all, teine palja tagumikuga külmal postamendil.
(Tarkust ka: 100 000. tartlase sündi tähistav skulptuurigrupp valmis Mare Mikofi käe all 1977. aastal. 100 000. tartlane sündis 17. veebruaril 1977. „Sajatuhandendaid“ oli tegelikult lausa seitse: Tartu linn andis medali kolmele venekeelsesse ja neljale eestikeelsesse peresse sel kuupäeval Tartus sündinud lapsele. Minu vanem poeg Rein sündis veidi üle kolme nädala „liiga vara“...)


Veel üks konkurent jääpurikate iludusvõistlusele.














Raeplats oli eile veel üsnagi rõõmsas jõuluvormis. Ja ootamatult märkasin, et raekoja torn sobib talle kenasti ladvaehteks.






Teist aastat sai Emajõe lodjast Jõmmust Jõululodi. Platsile toodi ta 25. novembril ja lahkub alles homme hilisõhtul. Lõuapoolikust ilmamees Ain Kallis jõudis küll juba kuulutada, et lodi jääb raekoja ette kevadise über-
üleujutuseni: siis linnavalitsusel ja -volikogul hää teda Noa laevaks võtta!
Kui mullu viidi lodi kohe peale jõule Lodjakotta tagasi, siis sedapuhku pidi ta esialgu platsile jääma vene jõuludeni. Aga lõpuks otsustati lodjaga kekutada ka Euroopa teadusministrite ees, kes sel nädalal Tartus olid.
Tartu veebi andmeil võõrustas lodjarahvas „oma soojas trümmis seitsme nädala jooksul ühtekokku 17 000 külastajat 55 eri riigist.“ Vägev!
Esmaspäeval suunduvat ta „edasi Tartu Näitused messikeskusesse, et seal eelolevatel messidel Intellektika ning Suvi2011 ja Motoexotika põnevat vaatamist ja tegevust pakkuda ning aprillis algavateks suurveesõitudeks valmistuda.“

Uus atraktsioon tartlastele on „ilmasammas“: EMHI initsiatiivil püstitatud, 15. detsembril avatud ja otsekohe „Tartu vabadussambaks” ristitud 7-meetrine rajatis, millelt saab teada Emajõe veeseisu kokkuleppelise nulli suhtes ning õhu- ja veetemperatuuri. Sellelt on saanud tõdeda, et vesi hakkas tõusma juba detsembris: 19.detsembril näitas sammas 149, 5. jaanuaril aga 151 cm üle vaatlusjaama nulli. Jaanuarisula tõi juba päris tõsise tõusu: 12. jaanuaril 176, 13. – 181 cm ja eile 183 cm. Kõigi aegade rekordini jääb veel „ainult“ 192cm: 6.mail 1867 oli veetase 373 cm.

No comments:

Post a Comment