Wednesday, January 26, 2011

Ometi kord olen käinud eeskujumajas


Kes siis Tartu giididest ei teaks maja Kalevi 13! Vähemalt giidieksami bussitiirul on kindlasti vaja käsutada seltskond õigel hetkel paremale kiikama, et see tänavajoonest veidi eemale jääv „dr. Pfaffi elamu, ehitatud 1913, hiljem raviasutus ja õppehoone“ mingil juhul nägemata ei jääks: ta ju olnud eeskujuks mitmeid Tammelinna villasid kavandanud arhitektidele.
Aga mis seal pattu salata: kuni eilseni olin seda tähtsat hoonet seiranud vaid väljast. Vähe sellest: täna selgus, et ma pole teda isegi kordagi pildistanud. Nii pean siiagi illustratsiooniks näppama pildi Tartu kodulehelt. Aga tõotan pühalikult, et kui jälle liikuma saan, teen ühe esimesi käike Karlova eesotsa majade manu.


Seda ma siiski tean, et maja on juba mõnda aega olnud 2009. aasta lehekuul asutatud Tartu Loomemajanduskeskuse kodu. Keskus pakub ametlikus keeles „loovettevõtjatele juriidilist ja majandusalast nõustamist ning inkubatsiooniteenust”. Mis maakeelselt tähendab, et oma ärist unistaval maalijal, piltnikul või kujundajal on siin hääd võimalused järjele saada ning seda järjelesaamist õppida ja harjutada. Kes täpsemalt teada tahab, uurigu keskuse veebi http://www.lmk.ee. Aga Tartu giididele rääkis sellest eile õhtul keskuse projektijuht Ave Anniste.


Loomemajanduskeskusele kuuluvad ka naabermajad Kalevi 15 ja 17. Tartlased võib-olla mäletavad, kui palju nende majade tuleviku üle veel mõne aasta eest närve ja kõnelemisriistu kulutati ning kuidas seesama Kalevi 13 ühest peost teise loksus. Aga nüüd on ühel majal siis elu sees, mis sees – ja selle kinnituseks olgu siin paar näidet vestibüüli ja trepikoja seintel vaadata mitut sorti kunstist.




 









Küll saavad ühel päeva korda ka ülejäänud majad ja küllap leitakse põnevaid rakendusi maja taga asuvale õige pirakale pargile. Nii et üle jääb vaid jõudu ja edu soovida!



 



Ma olin täitsa kindel, et see trepialune uks viib Harry Poteri elupaika. Keskuse rahvas polnud selle arvamusega nõus. Küll kinnitasid nad aga, et oma kummitus on majas olemas: kolistavat vahel ülemise korruse fotoateljees.







Aga üks päris uudis on ka. Majas on ikka püütud kohvikut pidada, reedel avatakse uus, mil rumeenlannast koka järgi nimeks Bianca. Eilegi kohal olnud peremees Michaeli sõnul tulevat Biancal eriti maitsvad välja igasugused magusasjad. Kohvik olevat esialgu avatud tööpäeviti kell 11–18.

No comments:

Post a Comment