Sunday, February 8, 2015

Islandile tahan ma ikka, VI: Maja nimega Maja, saaga-Njall ja tagakäigukosk



15. august on programmis kirjas kui „Lõunaranniku koskede tee“. Teele läheme Reykjavíkist veidi pärast kella 11.

Päevateekonda päris täpselt peegeldavat kaarti ma paraku ei leia, lõpuks valin sellise (allikas: http://home.comcast.net). Päris kõiki mainitavaid kohanimesid siin peal pole, aga suurem jagu siiski. Idapoolseim punkt, kuhu täna jõuame, on Dyrhólaey.

Ilm on jätkuvalt hall ja udune, aegajalt sajab vihma.
Kirjutan märkmikusse üsna juhuslikke üksiklauseid Ivi põhjalikust jutust. Alustuseks on juttu islandi keelest, sh sellest, millest natuke kirjutasin teises Islandi-postituses: keele püsimisest ja uute sõnade tegemisest võõrterminite laenu asemel. Aga veel:
murdeerinevusi eri piirkondade vahel samahästi kui pole;
keel on kohati väga detailne, eraldi sõna on näiteks isegi mära ja täku saba kohta, samas on olemas ka kõik vajalikud üldmõisted.
Ja muust:
tähtsaimad majandusharud on alumiiniumitootmine (sedagi olen maininud: maak tuleb sisse, toodang läheb välja), diatomiidi kaevandamine, kalandus;
lambast läheb kõik käiku, süüakse mitte vanemat kui kuni 9-kuust looma;
islandlased on maailma kõige enam eluga rahul olev rahvas;
väljaspool Reykjavíkki ei panda uksi siiani lukku, linnaelu enam nii turvaline ei ole. Koos poolakatega tuli saarele ka suurenev kuritegevus. Leedulasigi olevat Islandil juba 1500;
kodakondsuse saamiseks peab olema riigis elanud seitse aastat, abielludes kolm. Taotlus maksab 15000 krooni, mingeid rikkumisi ei tohi hingel olla. Keeleeksam maksab 7000 krooni.

Islandi rahvuslill on drüüas (Dryas octopetala) (foto: Andrva/Wikimedia).

11.45 pöörame maanteelt nr.1 paremale, et käia mereäärses kalurikülas, Þjórsá laaval asuvas Eyrarbakkis. 11.45 peatub buss alla 600 elanikuga asula teabepunkti juures.
Eyrarbakki oli kunagi lõunaranniku tähtsaim sadam ja suur kaubanduskeskus. Tegelikult on loodusolud siin sadama jaoks viletsad ja 20. sajandi esimesel veerandil hakkas küla oma tähtsust kaotama. Lõpliku hoobi Eyrabakkile kui kultuurikeskusele andis sõjaväebaasi tulek Keflavíkki: kultuurirelu kandus lõplikult Reykjavíkki. Kui üle laia Ölfusá jöe või pigem lahe ehitati sild, jäi ka sadam kasutusest kõrvale. Praegu on Islandi lõunaranniku kõige olulisem sadam teisel pool Ölfusát – Þorlákshöfn, kust on käinud – ja käivad talviti ka praegu – laevad Vestmanni saartele (Vestmannaeyjar). Suurem jagu lõunarannikust on selline, et mistahes sadamat on raske või lausa võimatu rajada.

Üsna infopunkti vastas on restoran Rauða húsið ehk „Punane maja“. Selles oli meil üks õhtusöök 2008. aasta reisi ajal.








Leian tripadvisori-veebist ühe siin söönud ränduri kinnituse: „Võib-olla parim toit Islandil!“ Mina seda paraku oma kogemuste põhjal kinnitada ei saa: pakutud kilttursapraad oli toona üsna tuim ja maitsetu. Söömaaja pilte ei hakka siia pistama, küll aga foto restorani interjööri ehtivast muljetavaldavast suula topisest.












Saabusime toona pimeduses ja nii pole mul külast erilist ettekujutust. Käisime siis ka majas nimega Maja ehk Húsið, mitte ainult küla vanimas hoones, vaid väidetavasti kogu Islandi vanimas säilinud puitelamus, mis pandi siin kokku 1765. aastal. Kaua olevat see olnudki Islandi ainus puitelamu: teised olid ikka turbast. Seepärast ongi maja nimi Maja. Väljast teda tookord eriti ei näinud, ...

... aga sisemuse vaatasime üle: seal on Árnesinga muuseum (see ja kaks järgmist foto on 2008. aastast).
Maja ehitati Taani kaupmehe perele, kaupmehed elasid siin ligi kaks sajandit. Võib julgesti öelda, et kogu selle perioodi oli maja terve Islandi jaoks oluline Euroopa kultuuri ja kunsti keskus, kust moe-, muusika- ja kirjandusuudised levisid üle saare. Eriti kehtis see aastast 1847, kui majja asusid elama Guðmundur ja Sylvía Thorgrímsen.

Just Húsiðis kuulis esimest korda klaverimängu Islandi vahest tuntuim helilooja Páll Ísólfsson (1893–1974).
1887–1910 elas majas tuntud looduseuurija Peter Nielsen, kellel olnud silmapaistev linnutopiste ja -munade kollektsioon. Vahepeal käest kätte käinud maja ostis 1932. aastal üks traalaleva kapten, kes päästis maja lagunemisest; võiks öelda, et see oli esimene säästev renoveerimine Islandil. Osa majast oli välja üüritud kirjanikele, nii et teiste hulgas on siin 1940. aastatel elanud ja töötanud ka Halldór Laxness. Maja kuulub 1992. aastast Islandi rahvusmuuseumile ja muuseum töötab aastast 1995.


Väga meeldejäänud eksponaat: 2008. aasta maikuu maavärinas purunenud nõude killud. Kannatada sai ka üks väga kaunis portselanserviis.










1890. aastal ehitatud Eyrarbakki kirikus jääb käimata: seal on parajasti kurb sündmus, matused. Kiriku altarimaali autor olevat Taani kuninganna Louise, kuningas Christian IX abikaasa.







Paarikümne minutiga jõuab natuke külas ringi vaadata. Ikka sellised lihtsad väikesed majakesed nagu kõikjal Islandil, ...










... mida sageli üsna julgelt värvitakse, eriti katuseid.









Ookeani eest kaitseb küla kõrge tamm, ...










... millel jalutades saabki kõige ülevaatlikumad vaated.









Kuulsusrikkamat minevikku püütakse mitmel moel meeles pidada. Kas see mälestussammas on lihtsalt siinsele kalamehele või mõnele konkreetsele isikule, ei osanud ma välja selgitada.















Sellel maketil on aga ka inglise keeles teabetahvel kõrval:...









... sellistes 18. sajandil püstitatud majades ajasid Taani kaupmehed oma äri. Majad lammutati 1950.
Teabepunktis on väike näitus vanadest fotodest. Ühel palgioksjoni pildil on kõigil meestel mütsid peas: karmil põhjamaal ei tohi lasta soojusel kaotsi minna.
Mõned Vikipeediast leitud faktid Eyrarbakki kohta veel. Küla juba mainitud Guðmundur Thorgrímseni 1852. aastal asutatud algkool on Islandi vanim.
Just Eyrarbakkist asus aastal 985 teele Gröönimaa poole noor kaupmees Bjarni Herjólfsson, aga sattus lõpuks hoopis Ameerikasse. Gröönimaal rääkis ta tehtud avastusest Leif Erikssonile ja müüs talle oma paadi, millega Leif tegi oma kuulsa Ameerika-reisi. Nii et ehk peaks mälestussammas Hallgrímskirkja ees olema hoopis Bjarnile.

Kui Eyrarbakkist lahkume, sõidame mööda küla praegusest suurimast tööandjast: Litla-Hrauni range režiimiga vanglast, Islandi ainsast omataolisest. Valin siia mitmest bussikaknast tehtud hädisest fotost parima.
1929. aastal asutatud, toona vaid ühe hoonega kinnipidamisasutusest on nüüdseks kasvanud kompleks, kus kõrge turvaaia taga üheksa ehitist, korvpallihall ja jalgpalliväljak. Vikipeedia kinnitab, er vangid teenivad raha autonumbrite valmistamise ja autopesuga.
Ivi teab lisada, et kohti on selles „hotellis“ 138, praegu olevat hõivatud 118, seejuures 89 vangi on välismaalsed, kellest 54 alaline elupaik pole Islandil.
Selle aasta lõpus avatavat Reykjavíkis uus, aga leebema režiimiga vangla.
Veel lisab Ivi, et Islandil on praegu 679 politseinikku, kellel relvi ei ole. Aga on ka erirühm Viikingid.
Eyrarbakkis oleku ajal õnneks ei sadanud. Kui jälle bussis oleme, hakkab uuesti tibutama. Mõnel muul päeval põiganuks me ehk ka naaberkülla Stokkseyrisse, kus elab orelivilede meister. Aga paraku polevat teda täna kodus.
Poolesaja elanikuga Stokkseyris on kummituste muuseum ning haldja-, trolli- ning virmaliste muuseum. Kummituste muuseumil on oma taust: 19. sajandi lõpus käinud üks selle seltskonna esindaja siin kalamehi kollitamas.

Veel paar jututeemat Ivilt.
Stokkseyrist on pärit Þuríður Einarsdóttir (1777–1868), kalalaeva kapteniks saanud naine, kes läks merele juba 11-aastase tüdrukuna. Þuríðuril olnud ainsa Islandi naisena Taani kuninga luba pükse kanda. Ligi seitsekümnesena olnud Þuríður teejuhiks austerlannast maailmarändurile Ida Pfeifferile, kes kirjutanud pärast, et Þuríður näinud omavanustest välja vähemalt paarkümmend aastat noorem, olnud meheriideis ja teinud kõige raskemaid töid, näiteks juhtinud paati. Ida on lisanud, et Þuríðuri peale võis alati kindel olla, sest erinevalt enamikust kaasmaalastest ei vaadanud ta pudelisse.


12.30 paiku sõidame läbi Selfossi; püüan ära tunda linna raamatukogu-infopunkti, kus käisime 2008. aastal.









See oli seesama aasta, kui siin kandis oli tõsine maavärin, mida mainisin Hveragerðis ja Eyrarbakkis. Sellest oli küll juba mitu kuud möödas, aga Selfossi raamatukogu hoidlas valitses veel paras kaos. Töötajad rääkisid, et nad ei tohi seda ise likvideerida, vaid peavad ootama appi päästeametnikke, sest keegi ei tea, kust mis võib variseda.
12.40 kallab kõvasti vihma.
12.48 ületame Þjórsá. See on Islandi pikim, 230-kilomeetrine jõgi.



Kell 13 sõidame läbi Hella. See Ytri-Rangá jõel asuv 700–800 elanikuga linnake on tuntud kohana, kus legendide kohaselt elasid saare esmaasukad Iiri mungad ning kust algavad paljud matkad Hekla vulkaanile ning väga populaarsetesse sihtkohtadesse Landmannalaugarile ja Þórsmörki.

Landmannalaugaril käisime 2007. aastal – ja see oli käimist väärt. Meenutuseks siia kaks toonast fotot.

Siit veidi maad lõunas on kuulus Oddi kirik. Ivi räägib Oddi kirikus tegutsenud meestest, esmajoones Sæmundur Sigfússonist, kes tuntud ka nimega Sæmundur fróði ehk õpetatud Sæmundur (1056–1133). Mõjukast Oddaverjari perekonnast pärit mees õppis kusagil välismaal, võimalik, et Prantsusmaal. Oli preester ja üks esimesi Islandi suuri õpetlasi.
Tema kirjutas ilmselt ladinakeelse Norra kuningate ajaloo. Töö on kadunud, aga seda on kasutanud mitmed hilisemad autorid, teiste seas Snorri Sturluson (1178–1241); Sæmunduri töö võtab kokku poeem Nóregs konungatal. Varem on peetud võimalikuks, et just Sæmundur on ka Vanem Edda autor või koostaja, aga nüüd seda arvamust enam ei toetata. Samas on ka arvatud, et sõna Edda on tuletatud just kohanimest Oddi.

Islandi folklooris on Sæmundurist rohkesti lugusid, millest mõnigi meenutab meie Kaval-Antsu ja Vanapagana jutte: ta on neis korduvalt kuradit alt tõmmanud. Näiteks ühes neist sõlmis ta kuradiga lepingu, et see tooks ta Euroopast koju. Hülgeks moondunud kurat tegigi seda, aga Islandile jõudes lõi Sæmundur hülge piibliga maha. Just seda stseeni kujutab Islandi ülikooli ette püstitatud skulptuur, mille loonud skulptor Ásmundur Sveinsson (foto: Alarichall/Wikimedia).
Rangárvelliris asuv Oddi oli keskajal tähtis hariduskeskus ja tuntuimad mehed seal olidki Sæmundur Sigfússon ja tema pojapoeg Jón Loftsson (1124–1197). Just Oddis sai õpetust ka Snorri Sturluson.

Tüüpiline vaade vasakule bussiaknast.
13.05 on vasakul näha hotell, mis siit eemalt meenutab pigem karjalauta: pikk maja kesest tühermaad. Kaardi järgi otsustades on see nelja tärniga Rangá hotell, veebi kinnitusel luksuslik lähtekoht vulkaani-
matkadele.
Silma hakkab üpris palju harjumatut karva hobuseid: pruuni-valge- ning musta -valgelapilisi nagu meil pigem lehmad.
13.10 on maanteel nr. 1 ehk Hringveguril 900 elanikuga Hvolsvöllur, oleme Reykjavíkist 106 km kaugusel. Seegi on hea lähtekoht Þórsmörki matkadele ja lennukiga pääseb siit Vestamanni saartele. Hvolsvölluri kandis on ka Njálli saaga tegevusmaad, seepärast on linnas saagakeskus, pühendatud nii sellele kui ka teistele Islandi saagadele.
Tähtis koht oli Hvolsvöllur 2010. aasta Eyjafjallajökulli purske ajal: siia evakueeriti ohustatud aladele jäänud inimesed ja tegutses Punase Risti keskus.


Siinsed maad on seotud ühe kuulsaima Islandi saaga, Njálli saagaga. Saaga pani teadmata autor kirja 13. sajandil, tegevus toimus nagu saagades ikka 10.–11. sajandil.


Ainus pilt intenetis, millel Njáll Þorgeirsson. Niiviisi on Njálli saaga traagilist kangelast kujutatud 19. sajandi Islandi käsikirjas, mida hoitakse Islandi rahvus- ja ülikooli raamatukogus (allikas: http://rmc.library.cornell.edu/).

 
Mõni tõlkenope Vikipeediast:
Njáll Þorgeirsson oli Islandi 10. sajandi seadusemees, kes elas Bergþórshvollis Landeyjari maakonnas. Tema isapoolne vanaisa oli kaotanud kuninga soosingu ja otsustanud maalt lahkuda, aga enne jõudnud kuninga teener ta tappa. Seepeale lahkus laste ja vennaga Norrast hoopis Njálli vanaema.
Saaga sündmustik ei ole vastuolus teiste allikatega, küll ei klapi kõik detailid, näiteks genealoogia Landnámabóki ehk Maa asustamise raamatuga, mida peetakse üldiselt autoriteetsemaks allikaks.
Njálli naine oli Bergþóra Skarphéðinsdóttir. Njáll oli lahke, jõukas, vägivalda vältinud ja kena mees, aga mingi iseäraliku haiguse tõttu habematu. Tarkuselt ja ettenägemisvõimelt polnud talle vastast ja nii lahendas ta iga talt nõu küsima tulnud mehe probleemid. Njálli lähedasim sõber olnud Gunnar Hámundarson Hlíðarendist.
Njálli pojad sattusid teistega konflikti ning Bergþórshvolli talu piiranud sada meest pannud selle lõpuks põlema. Njállile, kes toona olnud juba 80-aastane vana mees, pakutud võimalust eluga lahkuda, ent ta otsustas jääda ja surra koos oma perekonnaga. Seepärast kutsutakse saagat ka Brennu-Njálssaga, Põlenud Njálli saaga.
(raamatul on) eelsõna, kus lähemalt kirjeldatud tolleaegset kombestikku, et teatud väljendeid ja teguviise paremini mõistetavaks teha, näiteks et tähtsaim isik või külaline majas istub kõrgel toolil, kuidas söögilauda istujad on paigutatud, milline on levinud reaktsioon teatud solvangu korral ja kuidas elada auväärset elu.
/.../
Üldiselt on tegu hea kultuurilise seletusega põneva narratiivi näol ja Njáll, üks saaga peategelasi on tuntud pigem oma nutikuse kui tugevuse poolest, mis tähendab, et arvukate detailirikaste kirvestega jäsemete maharaiumise stseenide vahele on pikitud ka lugusid sellest, kuidas Njál kavala planeerimise ja/või argumenteerimise abil nii mõnegi varanduse tagasi võitis.
Skandinavistikahuvilistele on "Njàlli saaga" väga hea sissejuhatus kultuurilukku ja kohustuslik lugemisvara, lahinguhuvilistele pakub ta ka pinget. Antud huvide puudumise korral on ta vaid lühikeste lugude, nimede, mõrvade ja mõnede nutikuste pikk-pikk kogum ja võib riiulilt ka ära jääda.
Njálli saaga ilmus eesti keeles 2001. aastal Arvo Alase (1943–2007) tõlkes ja kui Alas suri, kirjutas Postimees (19.09.2007) nekroloogis muu hulgas:
Mõned aastad tagasi saart (= Islandit, TJ) külastades ning sealsete kirjameeste ja -naistega kohtudes küsiti kohe Alase järele. Mees, kes on tõlkinud vanaislandi keelest «Njálli saaga», ei saa olla vähem kui üks saagade endi tegelastest. Sest ta on näinud ja mõistnud nende sügavusi. «Njálli saagaga» astus Alas kõrgpoodiumile, kus seisab ta suur eelkäija Rein Sepp «Vanema Edda» tõlkijana.
Novat, oleks vaja läbi lugeda! Aga kust küll ometi aega võtta...
Meie Reykjavík hotelli lähedal on muide ka Njálli tänav, Njálsgata. Ja sellega rööbiti on Grettisgata. Grettir Ásmundarson oli Islandi kuulsaim lindprii, kes suutis selles staatuses vastu pidada peaaegu 20 aastat. Lindpriiks mõisteti karistusena mõne ränga süüteo, esmajoones tapmise eest. Lindpriid võis iga inimene karistamatult tappa ja teda ei tohtinud mingil moel aidata. Enamasti põgenesid lindpriid asustamata ja äärmiselt raskete tingimustega sisemaale ning hukkusid üsna pea. Ivi räägib, et kui Tallinnas nimetati välisministeeriumi esine väljak Islandi väljakuks, olnud päevakorras ka ühe tänava nimetamine Grettiri järgi!

Kümmekond minutit hiljem sõidame üle Markarfljóti. Seda 100-kilomeetrit jõge toidavad kaks liustikku: Mýrdalsjökull and Eyjafjallajökull. Juba üle saja aasta ehitatud kaitsevallidele vaatamata on see jõgi olnud teede ja teeliste jaoks ikka ohtlik. Üks Markarfljóti lisajõgesid on oma kiire veetaseme muutuse tõttu kurikuulus Krossá. Markarfljóti suurim vooluhulk mõõdeti Steinholti jökulhlaupi ajal 1967. aastal: 2100 m3/s! Esimene sild üle jõe avati 1934 ja see oli 242 meetrit pikk.

Minu jaoks on üks selle reisi suurimaid üllatusi see, et 2010. aasta juulist töötab Markarfljóti suudmest veidi lääne pool uus sadam, kust saab laevaga Vestmanni saartele. Kohta nimega Landeyjahöfn minu 2007. aastal ostetud kaardil polegi; toonastest küladest on sadamale lähim ilmselt Bakki, väheke suurematest, ringteel asuvatest kohtadest Hvolsvöllur.
Võrgupaiga http://wikitravel.org/en/Vestmannaeyjar kinnitusel käib laev nimega Herjólfur Þorlákshöfnist Heimaey saarele nüüd talvel, novembrist aprillini, suvel aga Landeyjahöfnist (foto on samast võrgupaigast). Kui Þorlákshöfnist väljuv reis vältab 2 tundi ja 45 minutit, siis Landeyjahöfnist normaaloludes ainult pool tundi ning kuni 500 reisijat ja 50 autot peale võttev laev jõuab päevas teha viis edasi-tagasi otsa. Muidugi on sõit ka odavam. Kui lähtuda reisile Reykjavíkist, on sadamasse sõit küll tublisti pikem, 134 vs 51 km, summarne aja- ja rahavõit on siiski ilmne.
Aga paraku kehtib Landeyjahöfni kohta sama jutt, mis eelmises postituses kirjas: lõunarannikule sadamat rajada on paras kunsttükk. Niiviisi tikkuvat Markarfljót ka siinset laevateed liiva täis kandma; pealegi olevat aegajalt väljasõit raskendatud hoovuste ebasoodsa mõju tõttu.
Ise pole saartele laevaga läinud: nii 2000 kui 2007 käisin seal Reykjavíki lennuväljalt lähtunud aeroplaaniga. Küll olen lugenud, et see olevat sagedasti tormise ilma ja suure lainetuse tõttu paras katsumus. Selles mõttes on uuest sadamast minekut kindlasti kergem taluda.

Aga siis pöörame teelt vasakule Þórsmörki poole ja 13.30 paiku oleme Seljalandsfossi parklas.

Nagu mitmel teiselgi Islandi kosel on nimi tuletatud jõest, millel ta asub – Seljalandsá.
Vesi langeb 60 meetri kõrguselt ja kalju, mille servast ta üle jookseb, olevat kunagine rannajoon, nii uskumatu, kui see ka ei tundu.
Ingliskeelne Vikipeedia peab tähtsaimaks välja tuua, et Seljalandsfoss on olnud USA reality-sarja The Amazing Race 6 üks võttekohti.


Ilm on endist viisi üsna halb, nii et kohati ei saa hästi arugi, milline osa veest ja udust on taevase päritoluga ja milline tuleb kosest.









Koos Erika ja Indrekuga. Teada – ja näha – on, et sellele kosele saab ka taha minna. Kõik on üsna vesine ja porine ning küllap ka libe, nii et Erika loobub sellest käigust.









Mina siiski lähen, aga jätan suurema fotoka maha ning panen keebi selga. Tuul pöörab selle küll seljas üsna krussi ...









Kardan, et objektiiv saab märjaks, aga enamik pilte tuleb enamvähem välja.










Olengi kose taga, ...


















... teisel pool koske ...












... ja laskun uuesti alla. Üles minnes oli nõlv väiksem kui siin laskumisel.












Üle jõe parkla poole. Vihma sajab endiselt päris hoolega.













Enne ärasõitu pilk tagasi. Ostan kosutuseks topsi kakaod (400 isk), kulub igati ära. Ent seetõttu olen viimane bussile jõudja ja pealegi koos pooliku kakaotopsiga, mis meie bussijuhile ilmselgelt sugugi ei meeldi. Olen hoolikas ja midagi maha ei loksu.
Veidi peale 14 läheme jälle teele.
Ka aknad on märjad ja pildistada ei saa, aga hakkame jõudma kohakuti liustikega, nii et tulevad esimesed mustad liivikud – sandurid –, millel looklevad suuremad ja väiksemad jõeharud. Mägede jalamil vasakul on talusid, kõik ikka ükshaaval ja eraldi.

Kohakuti ühe mäealuse taluga teeme 14.20 väikese peatuse – ja see pole mitte mingi suvaline talu, vaid 2010. aastal rahvusvaheliselt kuulsaks saanud Þorvaldseyri, liustikuga kaetud vulkaani Eyjafjalljökulli purske alla jäänud vägev, Islandil ennegi tuntud ja tunnustatud majapidamine.
Võrgupaigast www.thorvaldseyri.is võib talu kogu ajaloo ja edukuse endale selgeks teha. Alates sellest, kui Þorvaldur Bjarnason 1886. aastal siin koha ostis ja selle enda nime järgi Þorvaldseyriks nimetas. Ta ehitas esmalt turbast maja, siis aga tohutu aida, mis oli küünra jagu pikem ja laiem kui toonane Islandi suurim ehitis, kolledžihoone Reykjavíkis.
Mitme omaniku käes olnud majapidamine jäi 20. sajandi alguses peaaegu rusudesse, 1906. aastast on ta aga olnud ühe ja sama perekonna käes. Praegu Ólafur Eggertssonile ja tema kaasale Guðný A. Valbergile kuuluva tehnika viimase sõna järgi varustatud talu, nüüd küll juba firma nimega Eyrarbúið ehf, põhitoodang on piim ja liha, aga kasvatatakse ka teravilja ja toodetakse rapsiõli. Majandil on oma hüdrojõujaam, mis toodab elektrit rohkem, kui farm ise vajab; kompleksi köetakse enda rajatud puuraugust tuleva geotermaalveega. Talu 230 hektarist on haritud umbes 100, sellest 25 hektarit on teravilja all. Ólafur ja Guðný on saanud hulga põllumajandus- ja aiandusauhindu.
2010. aasta kevadel sai talu kõvasti kannatada. 21. märtsil purskas esmalt kahe liustiku, Eyjafjallajökulli ja Mýrdalsjökulli vahel paiknev Fimmvörðuháls, 14. aprillil algas purse Eyjafjalljökulli all. Talu kõrval voolava jõe Svaðbælisá üleujutus murdis läbi tammide ning purustas kuumaveetorud, nii et farm jäi neljaks nädalaks kuuma veeta. Ja 16.–17. aprillil mattus majapidamine tuhakihi alla.
Enne viidatud veebilehe fotogaleriis on majapidamisest rohkesti pilte, sh ka purske tekitatud kaosest ja farmi pärastisest korrastamisest.

Kohas, kus peatume, on stendil foto Eyjafjallajökulli purske esimesest päevast, ...

... kõrval aga teabetahvel, mis kutsub muu hulgas Eyjafjallajökulli külastuskeskusesse, kus saab teada, kuidas juhtunuga toime tuldi, ja vaadata paarikümneminutist filmi.
Vulkaani kõrgeim tipp on 1651 (teine allikas ütleb: 1666) meetrit ümp ja varasemad teadaolevad pursked leidsid aset aastail 920, 1612 ja 1821–1823; viimane põhjustas ulatusliku tormaka üleujutuse ehk jökulhlaupi.
Kui veel natuke edasi sõidame, jääb vasakul kaljude silma mitu põnevat kohta, sh Drangshlíð, kuhu tuleme päeva lõpuks öömajale – möödasõidu hetkel ma seda veel ei tea – ja paljudelt fotodelt tuttav kosk, Skógafoss.
Paremal on aga suur must liivik, Skógasanduril ja sellel – esimesel hetkel isegi ei taha uskuda! – lihtne lennuväli: pelgalt punased poolkerad mustal maal ja tuulekott.


No comments:

Post a Comment