Tuesday, December 20, 2016

Minu Fäärid, IV. Streymoy: Kvívík

Jätame nüüd Vágari saare maha – et siia millalgi edaspidi jälle tagasi tulla – ja liigume idakaarde, saarestiku kõige suuremale (373 km²) saarele Streymoyle, kus elab umbes 44% Fääride elanikke. Saare nimi tähendab tõlkes hoovuste või voolu saart; see tuleneb asjaolust, et Streymoyd ja Eysturoyd eraldaval kitsal Sundini väinal on täheldatav tugev, kuni 12-sõlmene loodetest tingitud vee liikumine: kord liigub vesi lõuna-, kord põhjakaarde. Taani keeles on enamikul saartel mõneti teistsugune nimi, Streymoy on Strømø.
Streymoy regiooni, fääri keeles sýsla’sse, kuuluvad ka väheldasemad saared Hestur, Koltur ja Nólsoy.

Panen siia siis jälle Vikipeedia kaardi lõike, kus jutualune saar punasega esile tõstetud.
Nólsoy paikneb Streymoy lõunaotsast idas, teisel pool Nólsoyarfjørðurit, ja on ilusa ilmaga Tórshavnist hästi näha, Hestur ja Koltur Hestsfjørðuri taga läänes. Streymoy keskosa läänenaaber on Vágar, kaht saart eraldavad Vágafjørður ja Vestamannasund, saare põhjaosa järsud kaljud on vastu avaookeani, Põhja-Atlandit. Lõunas on Skopunarfjørður ja lõunasaared, kõige lähemana Sandoy.

Nagu Fääri saared ikka, on Streymoygi (kaart: Vikipeedia) loode-kagusuunaline ja piki telge välja veninud: 47 km pikk ja umbes 10 lai. Saare idakalda lõunaosasse lõikub kaks pikka fjordi, Kollafjørður ja Kaldbaksfjørður, ning oma pinnavormilt on saar üpris mägine, eriti loodes, kus asub ka saare kõrgeim tipp Kopsenni (789 m). Nagu Fääridel ikka, on saarel hulk jõekesi ja koski ning mõni väheldane järv. Taimkatte moodustavad rohumaad, mõnedesse küladesse või külade ümber on istutatud puid, looduses neid saarel ei kasva ning pargikestegi ette on vaja paigaldada aiad: muidu teevad lambad noorele istandusele liiga.





2016. aastal liigume Vestmanna – esmalt tegelikult Kvívíki – poole läänest, Vágarilt – läbi Vágatunnilin’i. Pärast tunnelijärgset liiklussõlme on tee ikka see sama, mis kahel ülejäänud reisil Tórshavni poolt tulle. Iseenesest oleks pärit huvitav vaadata tunneli idaotsa ümbrust õhufotolt: seal on järjestikku mitu ristteed ja fotodelt on tagant järele üsna raske tuvastada, mis punktis parajasti ollakse. Tunnel ja kõik selles postituses jutuks tulevad kohad peaksid olema saare kaardilt hõlpsasti leitavad.


Meie pöörame pärast tunnelit põhja poole. Sellel ja mitmel teiselgi läbi bussi esiakna tehtud fotol on paraku bussijuhi valge särgi peegeldus (kaks viimast fotot 2016).







Aga peagi hakkab ümber lahesopi sõites vasakul silma esmalt jõesuue ja selle juures avar liivaväli ...




... ja selle kohal nõlval Leynar, Tórshavni-Vestmanna maanteest idas asuv veidi üle saja elanikuga küla, kus ma käinud ei ole (2 x 2015. aasta fotod). Meie 2015. aasta giidid viskavad nalja, et see on Fääride Copacabana.


Kui leian kodus saksakeelsest Vikipeediast selle foto (foto: Erik Christensen, Porkeri / Wikimedia), saan aru, et pole siin nalja ühti: Leynaris on tõesti midagi Fääride jaoks üsna haruldast – tõeline supelrand, olgu vaid sobivat ilma!

Läbi Leynari kulgeva maantee lõpus on Skælingur, kus elab vaid tosinkond inimest ja mille suurim vaatamisväärsus on kivist kaarsild. Küla paikneb saarestiku ühe kõrgeima tipu Skælingsfjall (767 m) jalamil (foto: Wikimedia).


Meie läänekaarde kulgev Vestamanna-tee on lahe servas üsna muutuva reljeefiga: kord alla-, …








… kord ülesmäge.










Siis pöörame peateelt kõrvale ja laskume fjordi äärde Kvívíkisse. Sellelt fotolt on väga hästi näha, kui kitsale maalapikesele küla põhiosa peab ära mahtuma; osa tänavakesi ronib muidugi ka mäkke (3 x 2016).

Põhjakaarest ehk Vestmannast tulles sain 2015. aastal hoopis avarama vaate: tegime enne küla sellel kõrvalteel pildipeatuse. Pildi vasakus ääres on näha külasse laskuva tee serpentiin. Tagaplaanil on vasakul Koltur, paremal Hestur, …


… ja lähemale suumitult on nende tagant märgatav ka Sandoy.

Kvívík (taani nimi Kvivig, vanemates allikates ka Quivig), ligi 400 elanikuga küla, paikneb väikese lahekese mõlemal küljel. Sel fotol lahe läänekülg (foto 2015).





Kvívíki jagab pooleks oja, mille nimi Stórá peaks analoogia põhjal teiste skandinaavia keeletega tähendada ‘suurt’?! Võib-olla siiski mitte, sest suur ta tõesti-tõesti ei ole… Fääri keele sõnaraamatut mul paraku pole.
Pilve sees on natuke näha küla kohal kõrguv mägi.



Oja vaadatuna mäe poolt mere poole (kaks 2016 fotot).


2015. aastal altpoolt silda klõpsatud vaadet eelmisega võrreldes pole raske märgata, et ilm ja nähtavus meie Kvívíki-tunnil oli omajagu parem kui tänavu. Ka kolm järgmist fotot on pärit mulluselt sõidult: …

… vaade eelmise fotoga umbes samast kohast silla ja mäe poole …


… ning suubumine lahte. Tasub tähele panna vägevat kaldakindlustust, sellest on pildikinnitusi veel: tormid olevat siin purustava jõuga.






Mullu nähtud ojas jalgupidi sulistavad tüdrukud tekitavad pelgalt vaadates kergeid külmavärinad.


Tänavu on ainsad silmatud sulistajad pardikesed.











Veel külla laskumisel läbi bussiakna klõpsatud veidi üldisem vaade (2015) näitab kenasti Fääridele nii iseloomulikku värvierksust, Kvívíki domineerivad maja- ja katusevärvid on rootsi punane, roheline, …


… aga kõige rohkem vist siiski must ja valge (2016).









Ent otsides leiab ka sinist









… ja pruuni; …










… üks maja on lausa puidukarva (3 x 2015).
















Maanteelt alla küla keskele toov tee on kõver ja kitsuke, …









… aga paari esimese majarea järel on nõlval olemas on ka avaram koht, …







… kuhu saab parkida bussi (3 x 2016). Kindel ma pole, aga kaldun arvama, et murukatusega maja bussi taga on lasteaed; pärast on lasteaiast eraldi foto.






Sõiduauto saab parkida ka madalamale, kiriku juurde.

Muidugi on elanike autodele kohti ka majade juures, sest ehkki ühistransport talitleb Fääridel laitmatult, on auto saarestikus ilmselgelt ülimalt vajalik tarbeese.







Pole raske märgata, et merele lähemal ...







... või lausa mere ääres on vanemad majad, ...








... uute jaoks on ruumi vaid nõlva kõrgemas osas (5 x 2015).










Aga kenasti korras on nii ühed kui ka teised – ei märganud vist lausa ühtegi räämas ehitist.


Silma hakkab vägevaid müüritisi ... (2 x 2016)










... ja natuke ka murukatuseid (2015).










2015. aastal saame pildistada meest, kes niidab katust.


Siia-sinna on istutatud puid; ega neil siin kerge kasvada ole: tüved on enamasti kõverikud.








Silma hakkab paar toredat lilleaiakest, ... (2 x 2016)


... uuemate majade juures on selleks jäetud rohkem ruumi.







Natuke ka kitši.

















Selline kodune toode on hoopis vahvam.















Kodukau-
nistuseks sobivad ka erikujulised pudelid.







Giid Per Hansen juhib tähelepanu ühe maja otsaseinale kinnitatud kuldnoka pesakastile; kuldnokki, saarestiku endeemset alamliiki, märkan rohkesti, eriti 2016. aasta suvel.


Küla uhkeim ehitis on muidugi kirik. Kivikirik pühitseti 13. detsembril 1903 ja ehitati 1838. aastast pärit puukiriku asemele: viimane jäi rohkesti juurde tulnud külaelanikele lihtsalt kitsaks (5 x 2015).

Kiriku ajaloo küllap tähelepanuväärseim sündmus oli 31. detsembril 1855, kui juhtus ennekuulmatu skandaal: pastor Venceslaus Ulricus Hammershaimb, keda ma mainisin ka sarja teises postituses seoses fääri kirjakeele tekkega, pidas jutluse fääri keeles, mitte taani keeles, nagu seadus toona nõudis. Kirikulised olnud kes hämmingus, kes suisa pahane. Siinne pastor pidi tol ajal teenima ka Saksuni ja Tjørnuvíki kirikutes; toonaseid teeolusid arvestades oli teekond ühest kirikust teise üsna karm ettevõtmine, mis nõudis tugevat tervist. Neiski külades jõuame oma reisi jooksul käia.
Just Hammershaimbilt õppis fääri keeles lugema ka Kvívíkist pärit luuletaja Jógvan Dánialsson (taani-päraselt Joen Danielsen), tuntud ka kui Kvívíks-Jógvan või Kvívíkar Jógvan. Kvívíki Jógvani kuulsaim teos on 68-stroofiline ballaad Kópakvæðið“ (Hüljesnaine), mis esitab luulevormis Kalsoy saarelt Mikladalurist pärit legendi hülgeneiust. Hülged käinud toona kord aastas, ühel erilisel ööl, rannal, heitnud endalt naha ja tantsinud inimestena. Neid salaja piielnud kalurinoormees armub ühte hülgeneidu, röövib tema naha ja peidab selle ära. Nii peabki hülgeneiu inimesena edasi elama. Noored abielluvad ja neil sünnivad lapsed. Naise hinge jääb aga püsima igatsus endise elu järele, mis on ehk tugevamgi kui armastus mehe ja laste vastu. Ühel päeval leiabki ta peidetud naha, tõmbab selle taas ülle ja kaob merre. Mainisin legendi seoses Vágari lennujaamas nähtud pildiga ja sellest tuleb juttu ka siis, kui sõidame laevaga mööda Kalsoy saarest (2016).


Mingil hetkel on seegi kirik jälle kitsaks jäänud ja talle on tehtud omapärane juurdeehitus, ...







... kivirahnudest seinte ja mätaskatusega (2 x 2015).







Kiriku kõrval on väike mälestusmärk laevaõnnetuse ohvritele: 1957. aastal uppus laev „Stella Angus“, mille pardal olid Kvívíki ja Vestmanna mehed. Giid Per Hansen rääkis 16 hukkunust, mälestuskivil tundub esmapilgul olema veidi rohkem nimesid. Väikeste külade jaoks, kus kõik tunnevad kõiki, oli see igal juhul kohutav õnnetus. Sama õnnetust mälestab ka üks suurem monument, mille juurde peagi suundume.


Kiriku aias kasvab elus tõend, et kui Eestis fuksia talve naljalt üle ei ela, siis Fääridel küll (2 x 2016).


Kiriku taga seisev must mätaskatusega maja on pastoraat (2015).







Reinu tehtud selfie.












Kirikust veidi maad edasi, üsna ookeani kaldal, on väike vana surnuaed, ...


... millel seisabki äsja mainitud suurem mälestusmärk „Stella Anguse“ laevaõnnetuse ohvritele (2 x 2016).













Nagu Fääridel tavaline, mälestatakse sellega ka teisi merre jäänuid, esmajoones neid, kes hukkusid II maailmasõjas. Fääride mehed sõjas ei osalenud, aga nende laevu uputasid alatihti otsese rünnakuga sakslased või siis sattusid need meremiinidele.









Kohe üle jõe on selle kalmistu kõrval, samuti peaaegu vahetult ookeani kaldal paikneb Kvívíki kõige tähtsam vaatamisväärsus (2 x 2015): ...

...1940.–41. aastal kaevati siin ehitustöödeks valmistudes välja kahe viikingiaegse pikkmaja – elamu ja talli – jäänused, mis nüüd on erilisel moel esile tõstetud (2016).






Ellipsikujulise elumaja mõõdud on 20x8 meetrit.








Hilisemate välja-
kaevamiste käigus on leitud terve hulk toonaseid tarbeesemeid: kedervarras, püünis ja õlilamp, naiste king ja ehteid (2 x 2015) ...






... ning mänguasju, näiteks puidust vestetud hobune...




...ja paat, mis jõudnud ka Fääride postmarkidele 1989. aasta Euroopa-sarjas, kui nende markide ühisteema oli „Laste mängud“ (allikas: saksakeelne Wikipedia)



Need väljakaevamised tõestasid, et Kvívík on üks Fääride vanemaid asulaid. Külas olevat ka praegu veel alles mõni 18. sajandist pärit maja (2016).

Samas kõrval on Kvívíki sadam. Olen ühes varasemas postituses juba maininud, et elujõulised on saartel ikka need asulad, kus on korralikud sadamad, sest läbi pika aja on põhielatis tulnud merest. Siinne sadam pole suur, ...


... aga võimsate muulide ja hästi kindlustatud sissesõidukanaliga. Tormid on Fääridel purustava jõuga, sestap tõstetakse ilma halvenedes paadid kuivale maale.






Sadama kõrval on vähemalt kaks rida paadikuure, ...








... needki on valdavalt kapitaalsed, pikaks ajaks rajatud ehitised (4 x 2015).









1976. aastal valminud Kvívíki koolimaja (foto: EileenSanda / Wikimedia).
Kool hakkas külas tööle 1907. aastal. Praeguses koolis käivad peale Kvívíki ka Stykkið’ ja Skælinguri lapsed; kool on 7-klassiline. 8. klassi tuleb minna Vestmanna kooli.

2010. aastal avatud mitmeotstarbeline lasteaed Áarlon (foto: EileenSanda / Wikimedia). Siia on oodatud lapsed päris tibatillukestest kuni 8-aastasteni.
Päris surmkindel ma pole, aga arvan, et leidsin mõlemad tähtsad lasteasutused selles postituses olevalt küla üldvaatelt üles. Kui nii, siis on nad mõlemad üsna küla ülemises osas. Kivine maa foto esiplaanil peaks olema külas voolava oja või jõekese kallas.

Samamoodi päris kindel pole ma ka oma teises arvamuses: et vasakul üleval on aimatav küla spordiplatsi piirdeaed.
Igatahes on spordielu Kvívíkis väga vilgas ja vist enim kuulsust on külale toonud kohalik sõudeklubi Kvívíkar Sóknar Róðrarfelag: just teises postituses mainitud fääri rahvapaatidel on korjatud mitu Fääride tšempionitiitlit.

Kvívíki teema lõpetuseks ka küla kohal kõrguv mägi. Olen külast nii suures vaimustuses, et ei saa kuidagi hakkama väiksema hulga fotodega...
Suundume edasi Streymoy saare Tórshavni järel suuruselt teise asustatud kohta Vestmannasse.


No comments:

Post a Comment