Sõita on meil
ainult mõni minut, ikka selle sama Furnase piires. Jõuame geotermaalalale, mille parklas ootab ees tiivuline üllatus: terve valik hanelisi.
Muidugi ei tulnud
me siia parte vaatama, kohe kõrval on laudtee,
mis viib platsi olulisemate vaatamis-
väärsuste juurde, ja hoiatussilt: vesi keeb.
väärsuste juurde, ja hoiatussilt: vesi keeb.
Seda hoiatust
kinnitavad aurupilved.
Siin-seal on
märgata mingeid kuhilaid ja auke.
Ühe sellise juurde meid nüüd juhatataksegi.
Sónia kinnitab. „On soe küll!“
Kohale jõuab tööriistaga asjatundja, Sóniast vasakul
on selgitusi jagav Mirjam.
Kuhila alt tuleb
välja kaas ...
... ning kui
seegi ära võetakse, pahvatab vastu aurupilv
ja nähtavale ilmub keedupott.
Enne valiti meie
meeste seast kaks vabatahtlikku, kes
poti välja tõstavad, ...
... õigupoolest kaks teineteise peal olnud potti.
Peremees suleb jälle „ahju“, ...
... meie mehed kannavad potid...
... siingi hakkab
silma keeduauke, ...
... millest ühte parajasti suletakse.
... kas just
lausa geiser, aga vurtsuv
soojaveeallikas kindlasti, ...
... ja solfataar, ...
... kollane väävliala ümber.
Aga veidi eemal
on haneliste seltskond endiselt täis
ootusärevust, ...
Kui parklasse bussi juurde kõnnime, ...
... on jälle sadama hakanud.
Veidi enne kella 13 astume Furnase Tony restorani:...
... aeg on lõunat süüa. Kahel korrusel tegutsev
restoran on rahvast üpris täis, peale meie tundub olema teisigi suuri rühmi.
Muidugi on söögiks seesama roog, mille valmistamise lõppu me geotermaalalal nägime: hautis cozido das Furnas.
Potid lasti kuuma
maasse juba varahommikul: cozido
valmib umbes viis tundi. Ma ei julge väita, et kõik veebis loetletud
komponendid olid kihiti ka meile mõeldud hautisepottides, sest fotolt ei oska
neid kõiki leida. Aga ses loendis on sea-, looma- ja kanaliha, kapsas,
lehtkapsas, kartul, taro, porgand, chouriço
(tüüpiline Portugali vorst) ja verivorst (allikas: www.azores-adventures.com/).
Mingit muud vedelikku, kui osiste enda mahl, potti ei lisata.
Pärast tuleb
jutuks, mida tehakse restoranis üle jääva toiduga, sest on näha, et seda JÄÄB
üle ja mitte vähe. Terved lihatükid minevat uuesti inimtoiduks, muu jääk
söödetakse sigadele.
Peale joome
muidugi veini ja vett, ...
... magustoiduks
on Assooride ananassi viil.
Harrastan mulle omast kiirneelamist; ei viitsi jääda lauda lorutama, vaid lähen linnakest vaatama. Meie restoranist ma muidugi kaugele kalduda ei kavatse, sest ei tea ju, millal kaaslased lõpuni jõuavad.
Ristuva tänava
suveniiripoe sildil märkan jälle seda iseäralikku rahvariiet, capote a
capello’t.
Osake juur- ja puuviljapoe kaubavalikust.
Nende majade
vastas restoraniga samal tänaval ...
... uhkeldab
küllap linna silmapaistvaim ehitis: kirik,
mille nimeks kirjutab ingliskeelne Vikipeedia Igreja Paroquial das
Furnas/Igreja de Santa Ana.
Kiriku seinale
kinnitatud azulejo ajalooandmetega
ütleb Püha Anna küll pigem koguduse nimeks ja kiriku nimi näib olevat Meie
Rõõmu Jumalaema, kui ma inglise keelest ikka õigesti tõlkida oskan (Portugali
keeles Igreja de Nossa Senhora da Alegria).
Kiriku kõrval on 2007. aastal kohaliku tänuliku rahva püstitatud ausammas isa Alfonso Carlos Arruda de Quentalile (1913–1980), kes oli kaua aega siinse koguduse preester ning tänu kelle jõupingutustele pühakoda 62 aastat pärast nurgakivi panekut ehk 1963 valmis sai ja pühitseti. Kirikut oli ehitama hakatud juba 1901. aastal, aga 1908 jäid tööd pooleli.
Kiriku lähedal on
ka väike tore pargike, kus jälle
hakkab silma saarel nii tavaline paradiisilinnulill.
Lõunasöögi lõppu tuleb veel lausa pool tundi oodata, kümmekond minutit pärast poolt kolme hakkame giidide sabas liikuma; esialgu ei teagi, kuhu. Majad on väikesed ja elamute seintel on siingi enamasti kõigil glasuurpühapildid.
Niigi kitsa
tänava ruumist võtavad tubli osa ära rohked
pargitud autod, ...
... mõni neist
küll õige tilluke.
Paar detaili:
kasin kaunistus katuse serval, ...
... see
korstnajalg(?) toob mulle esimese hooga pähe mõtte kaelkirjakust.
Enamik asju ongi
siin väikesed, ka turismi i-punkt
...
... ja toidupood, Eestistki tuttav Spar.
Eemalt paistvast palmist läheme peagi lähedalt mööda.
Koerake muutub sellist, pealegi võõrast keele kõnelevat rahvahulka nähes väheke
häbelikuks.
On ka enne silma
hakanud, et voolumõõtjaga elektrikilbid
on sageli maja välisseinal.
Olemegi kohakuti äsja nähtud palmiga. Selle ümber on pargike, mille servas asuv joogikoht tuletab meelde, et puhta vee puudust Furnase orus ei ole.
Tänava lõpuosa
laskub allamäge ...
... ja eemalt paistev aurupilv annab teada, mis
tüüpi kohta läheme: ...
... tõlkes võiks
see olla Kuumavee-
allikate väli.
allikate väli.
Sónia ja Mirjam jagavad selgitusi. Paraku pole mul ei restoraniskäigu, ei allikakülastuse kohta märkmikus silpigi: sel hetkel polnud ma kindel, kas ma oma „välismälu“ mitte kaotanud pole. Siiski ei ole: ootab teine mind bussis...
Selle unustamise
tulemus on paraku see, et vaatan neid pilte järjekorras küll eest taha ja küll tagant
ette, aga ei suuda suurt midagi meelde tuletada. Ka veebist ei leia ma mälule
õigupoolest vähimatki tuge. Ja seepärast pole mul ka fotode juurde midagi tarka
kirjutada.
... oru linnakeskme poolselt nõlvalt.
Olulisem osa on seal all, kõige madalamas kohas, kuhu parajasti on jõudnud üks teine turismirühm: sealt viib allikate juurde trepp ...
... ja nagu peagi näha, tõuseb sealt ka auru.
Punase katusega maja oru madalas osas ja oja.
Aurajaid, suitsejaid, mullitajaid ja mida kõike veel on siin terve hulk, igal azulejo-nimetahvel juures.
Üks suuremat
sorti kuumavee-
allikas, ...
allikas, ...
... tema lähim naaber aurab veidi kõrgemal
künkal.
Treppi mööda alla.
Nimetahvli näide.
Aurab.
Muliseb.
Viit Püha vee juurde.
Püha allika kohta
käis kindlasti üks legend, aga paraku
pole mul sedagi kirjas...
Võib-olla mäletan valesti, aga ehk oli nii, et ühest torust voolab tavaline, teisest mullitav, karboniseerunud vesi. Ühest tripadvisor.com-i postitusest loen, et kokku olevat allikaid 22 ja suurem osa neist kihisevad, aga kõigil vetel on suuresti erinev keemiline koostis.
Minust jäid
mõlemad paraku proovimata, aga kes
proovis, see kiitis.
Kinnitus sellele,
et Furnase Terra Nostra basseini vesi tõesti värvib: rühmakaaslane palub mul
oma kolletama löönud habeme üles
võtta.
Ka bussiooteputka on azulejo-seinaga.
Veel viimane
vaade vahvale orule, mõni minuti pärast
kella 15 sõidame edasi.
Saan nüüd
märkmiku jälle kätte ja olen sinna kirja pannud: Söön kaks kastanit, süda hakkab läikima. Mingit mälestust mul
sellest paraku enam pole, ju keegi naabritest pakkus, sest ise pole ma ammu enam
kastaneid ostnud – lihtsalt ei meeldi mulle see toit.
Seegi sõit on lühike, kümmekond minutit, aga ülesmäge ja mööda väga käänulist teed. Möödume saare esimesest, 1999. aastal avatud golfiväljakust. 15.15 oleme vaatekohas, kust saab Furnase orust toredaid fotosid. Pildi vasakus servas on Furnase asula, paremas Furnase järv. Maastik on muidugi ülimalt põnev, ainult taevas on kahjuks taas paksult pilve läinud ja pilvehägu tuleb värve neelama.
Taas pole mul märkmikku midagi üles kirjutatud ja veebis on järve kohta lugeda mõni lüüriline, aga infovaene reisimulje. Õnneks aitab mind järjekordselt kitsikusest välja saksakeelne Vikipeedia.
Furnase järv (Lagoa das Furnas), saare suuruselt
teine järv, asub vanas, umbes 12,5-ruutkilomeetrises vulkaanikraatris, järve
enda pindala on 1,93 km2, suurim sügavus 15 meetrit (ainsa
ingliskeelses allika järgi, mille olen leidnud, 12 m) ja veepeegel on 281 (ingliskeelse
allika järgi 359) m ümp. Saksakeelne Vikipeedia kurvastab üksiti, et ehkki järv
asub maastikukaitsealal, on tema tervis nigelavõitu. Seda esmajoones järve
ümber kasutatava rohke väetise tõttu, mis veega ka järve voolab ja seal
taimestiku liigselt vohama paneb. Meie bussijuht olevat muide eile öelnud, et
kõigis saare järvedes peale Lagoa de Fogo ehk Tulejärve on ohtlik supelda:
liiga palju veetaimi.
Samast Vikipeedia
artiklist leian ka väite, et enne 1630. aasta purset selles kraatris järve ei
olnud, praeguse järve kohal olnud hoopis asula.
Püüan lähemale suumida järve lõunakaldal paikneva kabeli, Igreja da Nossa Senhora das Vitórias. See kuulub Cantode perekonnale, kelle palees käisime esimesel Ponta Delgada päeval. José do Canto tellimusel ehitati tema kaasa ja ta enda viimne puhkepaik Prantsusmaal valmis ja toodi siis laevaga São Miguelile.
Eelmine pilt on
hall esmajoones suure suumi tõttu. Aga ilmgi läheb järsult aina halvemaks ja vallandub paras paduvihm.
Kähku klõpsin
järvest veel mõned pildid, sest mind köidab veepinna omapärane laiguline värv.
Mulle tundub, et
nende laikude kuju ja asetus muutub:
kui kasvõi neid kaht foto võrrelda, hakkab see silma küll.
Ja veel üks foto, kus on näha, kuidas vihmahoog vasakult järvele jõuab. Taevavee keskel lendab üks ümmargune ese: see on mu reisikaaslase müts, mille tuuleiil mehel peast kiskus ja järvele viis. Randol õnnestus see hetk lausa videosse võtta.
Siis peletab paha
ilm meid bussi ja sõit läheb edasi, veel mitte Ponta Delgadasse, vaid esialgu põhja
poole või täpsemalt loodekaarde.
15.40 paiku jõuame Chá Gorreana teeistandussse
ja -vabrikusse. Firmal on üpris uhke koduleht www.gorreanatea.com, kus tegeldakse ehk
suhteliselt mõõdutundetu enesekiitusega, aga kus on ka rohkesti illustratsioone.
Nagu fotoltki näha, on vabrik asutatud 1883.
aastal, ettevõtte veebilehel on kirjas ka asutaja nimi: Ermelinda Gago Da
Camara. Veebilehe kinnitusel on see Euroopa vanim teetootja. Saksakeelsest
Vikipeediast leian, et Euroopas on tegelikult üldse kolm sellist ettevõtet: teine,
Chá Porto Formoso, siinsamas naabruses ja kolmas Truros Cornwallis
Ühendkuningriigis.
Chá tähendab portugali keeles mõistagi teed; sõna on pärit hiina või jaapani
keelest.
Vestibüülis hakkab silma tohutu visiitkaartide kogu. Veebis kinnitatakse, et Gorreanas käib aastas kümneid tuhandeid turiste.
On
dokumenteeritud, et esimesed teeseemned tõi saarele Brasiiliast 1820. aastal
Jacinto Leite; kinnitamata andmeil oli teetaim Camellia sinensis sisse toodud juba 1750. aasta paiku. Õige hoo
olid teekasvandusele saarel andnud aga kaks Macaust pärit hiinlast 1878.
aastal. Aasta ringi püsiv mahe kliima, parajalt jaotunud sademed, puuduvad
külmakraadid ja rohke päikesepaiste teevad São Miguelist lausa ideaalse
teeistanduste asukoha. Suurim teekasvatuse buum tulnud pärast apelsinikatastroofi:
toona olnud saarel lausa 14 istandust kogupindalaga 300 hektarit ja toodangut
antud 250 tonni (loodetavasti suutsin arvud märkmikku ikka õigesti üles
kirjutada!).
Ikka jälle nii, et Sónia räägib ja Mirjam tõlgib. Tõsise tehnikahuvilise jaoks on vabrik ilmselt ülihuvitav, sest sisseseade vanuse tõttu on see tõeline muuseum: ...
... valdav osa
Inglismaalt toodud masinaid on pärit 19.
sajandist; ...
... kõige uuemgi seade, kuivati, on 40 aastat vana. Enne seda oli vabrikus olnud 1762. aastal ehitatud kuivati!
Euroopa Liidult
vabrik toetust küsida ei saa: siis tuleks kogu sisseseade hoopis uuema vastu
välja vahetada. Paraku me töötavaid masinaid ei näe: tootmine käib siin maist
septembrini; siis töötab kompaniis kuni 45–50 inimest. Vabrikul olevat muide ka
oma hüdroelektrijaam kuskil lähedal asuval jõekesel: voolukulu on protsessides
ju suur.
Sónia, tundub, valdab teemat perfektselt: seletab, kuidas üks või teine masin töötab ning millistest etappidest kogu protsess koosneb. Võib-olla olen seda kunagi kuulnud, aga ikkagi tundub lausa uskumatu, et kvaliteetse tee jaoks korjatakse ainult oksa kolm ülemist lehte. Lehti närtsitatakse paar kuni mõniteist tundi, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse ja kuivatatakse – iga teesordi puhul isemoodi. Kui tehakse musta teed, siis lehti kääritatakse ehk fermenteeritakse enne kuumutust ja kuivatust, rohelist teed seevastu mitte. Nende kahe vahele jääb oolong, mis on osaliselt fermenteeritud. Ei oolongit ega valget teed Chá Gorreana ei tooda. Valget teed tehakse väga noorte põõsaste esimestest lehtedest, aga noori põõsaid selles istanduses ei ole.
Tehase toodangu pakendid. Peale rohelise ja musta tee valmistatakse ka
jasmiini- ja bergamotiteed, õigemini tuuakse need sisse ja segatakse oma
toodanguga.
See olevat 140 aastat vana! Lihtsalt siinne kliima on nii soodne, et taimed annavad endiselt kõrgekvaliteedilist toodangut. Idamaades uuendatavat istandusi iga 30–40 aasta järel.
Kogu lehesaak
nopitakse käsitsi. Oluline on muidugi lisada, et siinne toodang on
ökoloogiline: mingeid pestitsiide, herbitsiide ega fungitsiide ei pruugita. Tee
hea maitse tagab siinne rohke savisisaldusega pinnas. Istandus on kokku 32
hektaril ja aastatoodang küünib 40 tonnini (need arvud võtsin jälle
saksakeelsest Vikipeediast). Tehase praegused omanikud on abielupaar Hermano
Mota ja Margarida Hintze-Mota.
Siis istume degusteerimisruumis, vaatame filmi ja proovime Chá Gorreana toodangust keedetud jooki. Terve selle aja põõnab ühel toolil häirimatult see koerake.
Viimane vaade ümbritsevale maastikule, mille kohale on jälle kerkinud ähvardavad pilved. Ei ole kokku lugenud, mitu korda tänase päeva jooksul on juba sadanud.
Veidi pärast poolt viit asume koduteele. Sõidu ajal pajatab Mirjam meile
Christopher Columbusest: suurem jagu mehe n.ö ametlikust eluloost, alustades
päritoluga, ei vastavat sugugi tegelikkusele.
Postituse lõpetuseks kaart tänaste sihtkohtadega; Furnase paigad võtan kõik üheks kokku, sest ei tea täpselt nende omavahelist paigutust: <1 on Miradouro do Pisão vaatekoht, <2 – Vila Franca do Campo, <3 – Furnas ja <4 – Chá Gorreana.
Keegi saab teate
Eestist: seal tuiskavat. Meil on 19 kraadi sooja. Veerand kuue paiku oleme hotellis.
No comments:
Post a Comment